A legkeményebbeket edzi a Balázs házaspár – Crossfit: ami a Survivorben is segítette a túlélést

Gergely Imre 2019. június 18., 18:49

A gyergyóalfalvi Balázs házaspárt a legtöbb környékbeli sportoló ismeri. Akik valóban túl szeretnék teljesíteni azt, ami normális és megszokott, akik keresik képességeik határait és szélesíteni akarják azokat, megkeresik őket. A kitartóbbak nem csak egyszer. A feleség, Vera szélesebb körben is ismert. Ő a világhálón k

A Balázs házaspárnak a kemény edzés életforma

„Nem szeretem azt, ha Survivor Veraként emlegetnek. Benne voltam a műsorban, sokan megismertek általa, de én az a testnevelő tanár és edző vagyok, aki a férjével együtt már négy éve igyekszik megismertetni az emberekkel a crossfit és crosstraining edzésformát, és meggyőzni az embereket – főként a fiatalokat –, hogy mozogjanak, sportoljanak” – szögezi le Balázs Vera.

Persze beszélgetésünk során nem zárható ki teljesen az, hogy mit is jelentett számára a tévés túlélőversenyben való szereplés, hiszen a Survivor révén ismerték meg sokan, nemcsak távolabbiak, hanem azok is, akik akár naponta láthatták az utcán, de nem tudták, hogy ki is ő valójában.

„A fizikai erőpróbáktól egyáltalán nem féltem. Tudtam, hogy a rendszeres crossfitedzések révén elég felkészült vagyok és teljesíteni tudok. Az edzések közt több futóversenyen, állóképességet próbára tevő akadályversenyen teszteltem magam, és ez segített abban, hogy megtanuljam beosztani az erőmet, miként kell hidratálnom a szervezetemet. A Survivorban a crossfit változatossága, az egész testet érintő igénybevétel tapasztalata előny volt másokkal szemben, akik egyszerűbb, testépítő gondolkodásmóddal érkeztek.

Nem nyertem meg a versenyt, és az életemet sem változtatta meg. Egy dologban segített: sokan megismertek, és tanácsokat kértek edzésekhez” 

– meséli Vera.

Balázs Tibor eligazítást tart a gyergyóalfalvi falunapi verseny részvevőinek

Az edzést nem elég nézni

Balázs Vera különböző korosztályokhoz tartozó nőknek tart rendszeres edzéseket, míg férje, Tibor a férfiakat izzasztja. A tévés szereplés hatására sokan kértek edzésprogramokat. Ebből született meg a Balázs VeraWorkout-oldal a Facebookon. Itt videókon és rövid leírások révén ad edzésmintákat a fél év alatt összegyűlt 3500 követőjének. Ugyanakkor az edzéseket végzőknek táplálkozási tanácsokat is ad, étrendeket javasol.

Nyilván sokkal kevesebben vannak azok, akik utánozzák is, Vera szerint jó, ha ötvenen vannak a 3500-ból, a többiek csak nézik, és csak lájkolással vesznek részt ebben.

Ez valahol érthető is, hiszen amit ő megmutat, azt nem sokan tudnák utánozni, ha hirtelen úgy döntenének, hogy a székről felállnak és edzeni kezdenek saját egészségük érdekében.

Ugyanakkor mindenkit edzésre, mozgásra biztat. Egy bejegyzésében leszögezi: „Nem az edzőterem, a ruha, a cipő az, ami meghatározza az edzések sikerességét, hanem a mi magunk hozzáállása, a jó légkör és felszabadulás érzése, az, ami eltölt a mozgás ideje alatt”.

A fotók nézegetése nem elég, a mintát követni is kell, és izzadni, ha eredményt akar valaki

Élsportolók számára is nehéz kihívás

A „Blázi” becenéven is ismert Balázs Tibor is gyerekkora óta sportol, de mindig újabb, még keményebb kihívásokat keresett, ahol a képességei határait feszegetheti. Magyarországon ismerte meg a crossfit edzésformát, és négy éve igyekszik itthon meghonosítani.

A legkeményebb edzés ez, amelyet elit hadseregek is alkalmaznak. A súlyemelés, a gimnasztika, az atlétika elemeinek ötvözése ez. Az állóképességi feladatok minden izmot megmozgatva 180–190-es pulzussal zajlanak. A rögbi, az amerikai foci, a jégkorong és különböző küzdősportok tréningjeihez is hozzátartoznak” 

– ismerteti röviden a főbb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Elmondja, az általa tartott edzések látogatói között sokan vannak, akik különböző sportágakból érkezett hivatásos sportolók, és úgy látják, hogy fejlődésükhöz nem elég az, amit a rendszeres edzéseken megkapnak klubjuknál. Heti kétszer a crossfit segítségével „kínozzák magukat”. Ezek pozitív példák, azonban vannak olyan sportolók is, akiknek felajánlotta segítségét az állóképesség javítására, erőnléti edzésekhez, de ők nem vállalták ezt. Nem tudtak úgy teljesíteni, ahogyan az elvárható lett volna azoktól, akik sportolásért kapnak fizetést.

Balázs Vera részt vett és győzött is a falunapi versenyen

Mindenkit sportolásra biztatnak 

Blázi nem örül annak, hogy kevés gyermek és fiatal sportol rendszeresen. Ezen igyekeznek Verával együtt változtatni. A crossfit és crosstraining edzésekhez szükséges egy alapvető fizikai fejlettség, így 16 év feletti fiatalokat várnak programjaikra, de vannak 40 év fölöttiek is, akik részt vesznek ezeken, igényük van arra, hogy alaposan megizzadjanak, elfáradjanak, és ez idő alatt is törlődjön agyukból a mindennapos stressz, a munkahelyi, magánéleti problémák okozta gondok.

„Testnevelő tanárként gyermekekkel dolgozom, és azt látom, az iskolai kötelező program is oka annak, hogy egyre kevesebben akarnak mozogni. Ne kényszerítsünk egy gyereket fejenállásra, ha az nem megy neki. Fusson, focizzon, mozogjon, biciklizzen, görkorizzon úgy, ahogy szeret. A tanárok a mozgás szépségét mutassák meg, és ne a kötelező éves terv legyen a lényeg” – szögezi le Balázs Vera.

Új kihívás a legkeményebbeknek

A hétvégén lezajlott Gyergyóalfalvi Falunapokon Balázsék először szerveztek crossfitversenyt, ahol saját klubjuk versenyzői mellett Hargita és Kovászna megye más helységeiből is érkeztek részvevők. Az embert próbáló viadalon összetettben a nőknél Balázs Vera győzött, míg a férfiaknál a gyergyóalfalvi Blénesi Botond lett az első. Az idei verseny csak az első volt, de biztosan lesz folytatás is. Ugyanakkor a gyergyóalfalvi edzők terve, hogy neveltjeik nemzetközi színtéren is eredményesen mutatkozzanak be.
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot június 18-án.