Dübörög a belföldi turizmus – Antalya a kedvenc nyaralási célpontok között, de sokan választanak hazai üdülőhelyet

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. június 22., 09:13

Egyre népszerűbbek a romániai úti célok, az üdülési csekkek miatt ugyanis átalakult a kereslet: míg évekkel ezelőtt az utazni vágyók többsége inkább külföldön nyaralt, idén már többen maradnak az országban.

Felkapott. Nemcsak az üdülési csekkeknek köszönhető, hogy Szováta is a népszerű célpontok között szerepel

Kiemelkedően jól alakul az idei esztendő az utazási irodák számára, egyre többen szánnak időt és pénzt a nyaralásra, ez a forgalomban is jól tükröződik – fogalmaznak egybehangzóan az ágazat képviselői. Fontos változás ugyanakkor, hogy

az üdülési csekkek átbillentették az arányt a belföldi turizmus felé, ám nemcsak az utalvánnyal rendelkezők, hanem mások is szívesen költik a pénzüket az országban.

László Endre, a Transilvanian Tourist Service utazási iroda vezetője a Krónika megkeresésére elmondta, most azok is bekerültek a statisztikákba, akik eddig nem hivatalosan utaztak, hanem rokonoknál, barátoknál vagy feketén kiadott lakásokban szálltak meg. Kitért arra is, miszerint idén is hátráltató tényező, hogy a közszférában késnek az üdülési csekkek, viszont a tavalyhoz képest mégis jobb a helyzet, mert a tavalyról megmaradt utalványokkal le lehet előlegezni az idei nyaralást.

A vendégek különben egyre inkább felismerik, hogy az országban még rengeteg jó hely van a tengerparton kívül, így

nagyon keresettek a máramarosi csomagok a hegyvidéki üdülővel, a kisvasúttal való utazással, a vidám temetővel,

nagy az érdeklődés a moldvai, ezen belül is inkább a bukovinai kolostorok iránt, sokan foglalnak a wellness-központokban, így Szováta, Bálványos, Parajd, Tusnádfürdő, Kovászna is a népszerű úti célok között szerepel.

László Endre elmondta, próbálják bevezetni a kulturális turizmust, a vakációs utalványokat összekötni például a fesztiváljegyekkel, ám csupán a szezon végén derül ki, hogy ez a projekt mennyire lesz sikeres.

Sokan mennek külföldre is

A külföldi desztinációk közül Törökország az egyik legkeresettebb, néhány évvel ezelőtt lankadt ugyan az érdeklődés, de két éve újra visszakerült az élvonalba.

Görögország viszont töretlenül az egyik legnépszerűbb a tengerpartot kedvelő nyaralók körében.

Egyiptomba szintén telt charterjáratok indulnak, annak ellenére, hogy ebben az időszakban ott már nagyon meleg van – részletezte László Endre. Úgy tűnik azonban, hogy Bulgária „kifulladt”, már nem választják olyan sokan, bár a szezon végéig ez még változhat. „Sokáig a legkeresettebb helyszín volt a bolgár tengerpart, többször is visszajártak, voltak sikeres és kevésbé sikeres nyaralások, így valószínű, hogy néhány év után már más országot is kipróbálnak a turisták, ez lehet a bulgáriai visszaesés hátterében” – fogalmazott az utazási iroda vezetője.

Arra is kitért, idén volt a legtöbb előfoglalás, egyre többen gondolkodnak idejében, sokan már tavaly decemberben lefoglalták az idei helyeket, egyrészt mert lejártak a tavalyi üdülési csekkek, másrészt mert külföldön is 20–25 százalékos kedvezményt jelent, ha időben foglalunk. László Endre arra számít, hogy a szeptemberi utószezonban, az utolsó charterjáratokkal lényegesen olcsóbbak lesznek a kirándulások.

Kit mi csábít?

Hasonló tapasztalatokról számolt be Joós Stefan, a Suntravel utazási iroda vezetője is. Mint lapunk kérdésére elmondta, a belföldi úti célok a legkeresettebbek, nemcsak a tengerpart, hanem a Duna-Delta, a Vaskapu és a Kazán-szoros, a gyógyfürdők, Máramaros és Moldva egyaránt népszerű.

A külföldi ajánlatok közül Törökország egyelőre verhetetlen, ár-minőség arányban a legjobb kínálatokkal rukkolnak elő,

egy törökországi nyaralás sokkal olcsóbb, mint a hasonló görögországi, mondta Joós Stefan. Rámutatott, Egyiptom, Tunézia szintén keresett, egész évben szezon van, jó árakkal és minőséggel csábítják a vendégeket. A vállalkozó szerint idén különösen jó a forgalom, egyre többen tartják fontosnak, hogy miután ledolgoztak egy évet, elutazzanak, pihenjenek, feltöltődjenek.

Mennyit költünk külföldi nyaralásra?

Törökország, Görögország, Spanyolország, Egyiptom és Tunézia a legnépszerűbb célpont a Paralela 45 utazásszervező kínálatában, számos charterjárattal viszik s hozzák a turistákat. A toplistát egyértelműen Antalya vezeti, ahol jelen pillanatban 491 euró/fő/7 naptól indulnak az árak. A második helyen az amúgy olcsóbb krétai nyaralást találjuk, itt hét napra elég fejenként 319 euró is. A harmadik pedig az egzotikus célpontnak számító Tenerife, ami egy főre 644 eurótól indul. Luxuskategóriában Thaiföld a nyerő – a Paralela 45-nél eddig lefoglalt nyaralás is ide szól, pontosabban az ország délnyugati részén található Phuket-szigetre, egy pár 10 000 eurót fizetett egy ötcsillagos szállásért egy medencés magánvillába. (B. E.)