Román polgármester Németországban: a bukaresti születésű Octavian Ursut választották Görlitz elöljárójává

Balogh Levente 2019. június 17., 16:50

Bukarestben született, a CDU színeiben induló román zenészt választottak vasárnap a németországi Görlitz városának polgármesterévé.

Octavian Ursu a voksok 55,1 százalékát megszerezve győzte le riválisát Fotó: Facebook/Octavian Ursu

Román polgármestert választottak vasárnap a németországi Görlitzben: a Bukarestben született Octavian Ursu a voksok 55,1 százalékát megszerezve győzte le riválisát. Ursu a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben indult az ország keleti részében található Szászország tartományban fekvő város polgármesteri tisztségéért. Riválisa a jobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) jelöltje, Sebastian Wippel, aki rendőrként szolgált.

Boldog vagyok. Most lássuk, hogyan tudunk azok felé közeledni, akik nem rám szavaztak”

– mondta az újdonsült polgármester az eredmény nyilvánosságra hozatalát követően. Azt is megjegyezte: a többség a nyílt társadalmat választotta az elzárkózás helyett.

Az első fordulót még Wippel nyerte 36 százalékkal, míg Ursu csupán 30 százaléknyi voksot kapott. Az AfD számára áttörést jelentett volna a polgármesteri cím megszerzése, ám a második forduló előtt a jelentősebb pártok Ursu mögé álltak be a szélsőjobboldalinak minősített AfD jelöltjével szemben. Wippel a vereség ellenére is elégedett az eredménnyel, hiszen – mint mondta – azt úgy sikerült elérnie, hogy az összes többi párt ellene mozgósított.

A CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer Twitter-üzenetben gratulált Ursu győzelméhez, amelyet széles körű összefogás eredményének nevezett.

Octavian Ursu még 1990-ben hagyta el Romániát. A Bukarestben született férfi konzervatóriumot végzett, és a görlitzi Neue Lausitzer Philharmonie-hoz szerződött trombitásként. 2009-ben lépett be a CDU-ba, 2010-ben pedig már át is vette a görlitzi szervezet irányítását. 2014-ben a szászországi tartományi parlamentbe is beválasztották.

Görlitz a lengyel határ mellett található, és a legkeletebbi német város.

Az 57 ezer lakosú, festői középkori jellegét megőrző várost gyakran választják forgatási helyszínül a hollywoodi filmstúdiók, így gyakran „Görliwoodként” is emlegetik. Itt forgatták többek között a Grand Budapest Hotelt és a Becstelen brigantykat is.

Ennek nyomán egy közös levélben filmrendezők, színészek és aktivisták is beszálltak a Wippel-ellenes kampányba, arra szólítva a görlitzi polgárokat, hogy „ne engedjenek a gyűlöletnek, az ellenségeskedésnek és a kiszorításnak.”