Mintha összebeszéltek volna – lemondási hullám a marosvásárhelyi RMDSZ-ben

Szucher Ervin 2019. június 17., 13:01

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének megújulását sürgeti a szövetség több politikusa, akik mindaddig nem kívánnak semmilyen tisztséget betölteni.

A belső ellenzék nehezményezi, hogy a városvezetés RMDSZ-es segédlettel eladósítja Marosvásárhelyt Fotó: Haáz Vince

Mintha összebeszéltek volna vagy beintésre mondanának le különböző funkcióikról a marosvásárhelyi RMDSZ tisztségviselői. Amint beszámoltunk róla, az első Furó Judit volt, aki mindössze személyes és egészségügyi okokra hivatkozva, tíz nappal ezelőtt „letette” a városi tanácsosi mandátumát. Néhány nap múlva viszont kitálalt. Teljesen visszatetszőnek tartotta, hogy

a város jövőjét meghatározó fontos döntésekben mindig a politikai egyezségek, illetve olyan más szempontok domináltak, amelyek alkalmanként szakmailag is kifogásolható döntéseket eredményeztek”.

{K1}

Furó ment, Tamási nem jött

Az önkormányzati képviselőt Tamási Zsolt követte, aki nem volt hajlandó Furó helyét átvenni a tanácsosi testületben. A katolikus iskola igazgatója a sajtónak átküldött levélben hosszasan taglalja az okokat. Tamási egészen a 2016-os választások előtti időszakra kanyarodik vissza, arra a rövid periódusra, amikor megvalósulni látszott az összefogás listája.

„A polgármesterjelöltünk mögötti egységes felsorakozás mellett bíztam benne, hogy a városi tanácsosi listán is az egyéni érdekek és kapcsolatok helyett az összefogás alapján fog készülni a rangsorolás. Volt is egy tiszavirágéletű, összefogás alapján készült lista, amelyen engem a harmadik helyre rangsorolt a Maros megyei Területi Állandó Tanács.

Ez a lista változott, s nem volt világos számomra, hogy az összefogás jegyében vagy más érdekek miatt. Ezért vállaltam csak a 13-ik helyet. Mert tudtam, hogyha a közösségi összefogás hozza az erejét, akkor ennyi tanácsosunk lehetett volna az önkormányzatban. S ezzel a bizalommal nem lett volna szabad nem élni.

S azt is tudtam, hogyha a közösségünk megosztottsága marad, akkor az önkormányzati frakciónk a nem a város és közösségünk érdekét képviselő városvezetés árnyékában kényszerpályákra kényszerülhet. S ez­zel nem tudtam volna azonosulni” – írja Tamási Zsolt.

A felekezeti iskola ügyében meghurcolt tanár úgy érzi, hogy a jelenlegi RMDSZ-frakció kényszerpályára került, és Dorin Florea kiszolgálójává vált.

„Ezért nem tudok azonosulni egy olyan közkatonai szereppel, amelyben olyan döntések meghozatalára kényszerülhetnék, amelyre a városi szervezet vezetői a frakciófegyelem alapján kérhetnének, s amelyről tudnám, hogy nem a mi érdekeinket szolgálja” – indokolja döntését Tamási. A nyilvánosságnak szánt levelében nemcsak az önkormányzati frakciónak, hanem az RMDSZ vezetőinek is üzen, amikor leírja, hogy nincs más út, csak a szervezet teljes megújítása és egy olyan csapat kiépítése, amellyel a közösségért érdemes vállalni a napi politikát és szolgálatot.
Tamási Zsolt visszalépése után Furó Judit helyét a lista 14. helyezettje, Boros Gyula kisvállalkozó készül átvenni.

A volt polgármesterjelölt is búcsút int

Míg Vass Levente városi elnök a péntek délelőtti sajtótájékoztatóján többek közt az eddigi le- és visszamondásokról beszélt,

Soós Zoltán, a szövetség 2016-os polgármesterjelöltje Facebook-oldalán tette közzé, hogy társul „a megfontoltságot és bölcsességet felmutató Furó Judithoz és Tamási Zsolthoz”.

Ezennel bejelentette, hogy visszavonul a marosvásárhelyi szervezetben betöltött minden tisztségéből és vállalásából, amíg az itt található áldatlan és méltatlan állapotok meg nem szűnnek. Egyébként Soós is osztja Tamási véleményét, miszerint a következő választásokig a szervezetnek meg kell újulnia. „Sokan és sokat hallgattak és hallgatnak, habár nem értenek és nem értünk egyet azzal, ami az elmúlt három évben történt a marosvásárhelyi politikában. Nem ezért küzdöttünk és nem ezért vállaltam közel négy éve a jelöltséget a korrupcióval vádolt, sajnos még mindig regnáló városvezetéssel szemben. Igyekeztünk véget vetni a városunkat kiszipolyozó, a közpénzeket nem hatékonyan felhasználó, a jövőnket elherdáló városvezetésnek. Sajnos azt kell tapasztalnom, hogy az elmúlt húsz év talán legkártékonyabb korszakát éljük” – vélekedik a néhány hónapja körzeti elnöki tisztségbe választott Soós. A három évvel ezelőtti jelölt meg is magyarázza: véleménye szerint

a vesztét érző városvezetés gátlástalanul eladósítja Marosvásárhelyt, amit nem tehetne meg a városi RMDSZ segítsége nélkül.

A közösségi oldalán közzétett üzenete Vass Leventének is szól: „Fontosnak tartom egy új városi vezetés létrehozását, amely nem függ a Florea-érdekektől, és amelyben feladatot kapna városunk jelenleg kizárt értelmisége. Csak így van esély 2020-ban nyerni. Legyen ez egy ösztönző lépés a változás irányába!” Szintén a körzeti elnökségéről mondott le időközben Kovács Róbert, a hegyimentő-szolgálat vezetője is.

A lemondási hullámról kérdezett Vass Levente elmondta, mindenkinek jogában áll elutasítani vagy elfogadni és utólag visszamondani egy tisztséget.

Ha a következő napokban más is lemond, az is egy természetes dolog, ilyen a politika”

– válaszolta a helyi szervezet elnöke, emlékeztetve, hogy 2012-ben a listavezető személy nem vállalt munkát az önkormányzati testületben, rá három évre, egy másik megüresedett helyre a lista 24. helyezettjének kellett belépnie kis időre a tanácsba. Lapunknak nyilatkozva Vass úgy vélekedett, egyáltalán nem a véletlen műve, hogy tíz nap leforgása alatt többen mondtak le, mint az utóbbi három év alatt összesen. Szerinte egyértelmű, hogy a lemondások többsége összefüggésben áll egymással, ugyanakkor azt sem zárja ki, hogy „valaki a régi gárdából” befolyásolja a ki- vagy visszalépő személyeket.