MOGYE: Paladéhoz „csatolnák” Miskolczy nevét – megkésett reakció a marosvásárhelyi orvosi egyetem új neve miatt

Szucher Ervin 2019. június 17., 08:52

Sem az RMDSZ, sem a magyar oktatók csapata nem tudta megakadályozni, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE) Leonard Azamfirei rektor javaslatára George Emil Paladéról nevezzék el. 

Egyetemkeresztelő. A Palade–Miskolczy nevet javasolják Fotó: Beliczay László

Az RMDSZ politikusai az utólagos aláírásgyűjtésben, az ügy „nemzetköziesítésében” és egy esetleges perben, az egyetem magyar oktatói pedig a megkésett párbeszédben reménykednek, abban bízva, hogy ily módon tovább lehet pörgetni az elvetett kockát, és meg lehet változtatni a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) frissen és a nyilvánosság tudta nélkül felvett nevét. Leonard Azamfirei rektor szerdán, egy konferencián jelentette be, teljesen sallangmentesen, hogy az egyetem

három napja hivatalosan a neves román származású, orvosi Nobel-díjas amerikai tudós, George Emil Palade nevét viseli”.
RMDSZ: minősíthetetlen inzultus

„Az egész erdélyi magyarsággal szembeni minősíthetetlen inzultusnak tartjuk a kormány 2019. május 23-i döntését, amelynek értelmében az eredetileg a magyar közösség számára létrehozott MOGYE-t George Emil Palade névre keresztelték” – reagált a „keresztelő” hírére az RMDSZ Maros megyei szervezete. „A nagy múltú és stratégiai fontosságú egyetem vezetésének magyarellenes magatartása már nem újdonság számunkra. Azt viszont, hogy a kormány a romániai magyarság választott képviselőinek teljes mellőzésével, továbbá a MOGYE magyar oktatóinak megkérdezése nélkül ad helyet az egyetem átnevezési kezdeményezésének, nemcsak megdöbbentőnek, de a MOGYE-n évtizedek óta zajló magyarellenes törekvések kormányzati szentesítésének tekintjük” – olvasható az RMDSZ hétvégi közleményében.

A névválasztásban a leginkább azt tartják zavarónak, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a magyar közösség akaratát,

ugyanakkor fittyet hány arra a tagadhatatlan tényre, hogy a második világháború után a MOGYE-t kimondottan az erdélyi magyar közösség számára hozta létre Mihály király és az akkor berendezkedő hatalom.

Nem titokban keresztelték meg

Tekintettel arra, hogy a MOGYE vezetősége, a magyar tagozat oktatói és az RMDSZ politikusai között hónapok óta egyeztetések zajlanak, a szövetség határozottan tiltakozik a szerinte „titokban, sunyi módon alkalmazott módszer, illetve az átnevezés ténye” ellen. Az elnevezés titkosságáról más fórumokon is lehetett olvasni a hét végén, holott a döntés, hogy az egyetem a jászvásári születésű, a háború után Amerikába telepedett sejtbiológus nevét vegye fel, a januári szenátusi ülésen született meg. A szenátus munkálatait a magyar tagozat képviselői ugyan bojkottálták, azonban a nélkülük hozott határozatról tudtak. Mi több, az MTI kérdésére, miszerint a magyar hagyományú egyetem nevében helye lenne-e egy magyar tudós nevének is, Leo­nard Azamfirei azt válaszolta, hogy „ez tárgyalási téma lehet”.

Aláírásgyűjtés, tárgyalás, reménykedés

Bár ismerik Leonard Azamfirei és támogatói eddigi ellenséges ténykedését,

a magyar fél képviselői még abban reménykednek, hogy van visszaút, és egy magyar személyiség nevét is csatolni lehet a Nobel-díjas Paladéé mellé.

Az RMDSZ és a magyar oktatók már januárban kifejtették, hogy nem értenek egyet az egyetem átnevezésével. „Azt is világosan elmondtuk, hogy amennyiben az egyetem átnevezése elkerülhetetlen, úgy számunkra csak a Babeș–Bolyai minta szerinti névadás fogadható el, és csakis olyan személyek jöhetnek számításba a névadásban, akik a marosvásárhelyi egyetemet alakították, tudásukkal, szolgálatukkal vagy kutatásukkal járultak hozzá ahhoz, hogy az intézmény az ország legrangosabb egyetemei közé emelkedjék.

Teljesen világos, hogy ez a lépés is az egyetem magyar jellegét, múltját óhajtja száműzni, letagadni”

– írja tiltakozásában az RMDSZ Maros megyei szervezete.

A kormány döntése ellen Erdély-szerte aláírásgyűjtésbe kezdenek, ugyanakkor a két EP-képviselőt és a politikai szövetségeseiket arra kérik, hogy az összes nemzetközi fórumon emeljenek szót a foganatosított intézkedés ellen. Az RMDSZ arról biztosítja a magyar oktatókat, diákokat és szülőket, hogy amennyiben perbe hívják a kormányt, valamint az egyetem vezetőségét, számíthatnak a szövetség szakmai segítségére.

Nagy Előd rektorhelyettes úgy véli,

a vezetőség diktatórikus húzása tovább mélyíti a két fél közötti szakadékot.

Az egyetem egyetlen magyar vezetője hangsúlyozni kívánta, a magyar oktatók semmiféle szakmai kifogást nem tudnak és nem is akarnak felhozni Emil Palade ellen, viszont úgy tartották volna tisztességesnek, ha a Babeș–Bolyai mintájára, a MOGYE is két személyiségnek veszi fel a nevét. A tagozat képviselői már hónapokkal ezelőtt beadvánnyal fordultak a minisztériumhoz, amelyben jelezték, hogy részükről a Szegedről Erdélybe telepedett, és az orvosi egyetem működtetésében oroszlánrészét vállaló Miskolczy Dezső professzor neve lenne a legszerencsésebb magyar változat. Kérdésünkre, hogy a rektor januárban tett ígérete alapján „vissza lehet-e csinálni” az egészét, Nagy Előd enyhén derűlátó választ adott. Szerinte, ha alapul vesszük a rektor januári sajtónyilatkozatát, az elnevezés nem lehet éppen annyira kemény dió, mint a magyar kar létrehozása. A kérdés leghamarabb június 21-én kerülhet terítékre, amikorra Azamfirei tárgyalásra várja a magyar tagozat képviselőit.

Még Floreát is zavarja a névválasztás

Az ügyben megszólalt Dorin Florea polgármester is, aki a városháza Facebook-oldalán fejtette ki, hogy a névadás előtt az illetékesek kikérhették volna azok véleményét is, akik részesei lehettek az egyetem fénykorának. Szerinte

a tanintézet megérdemelte volna, hogy létesítőiről és felvirágoztatóiról nevezzék el.

Florea úgy véli, hogy a tanügyminisztériumot el lehet keresztelni Emil Paladéról, de a marosvásárhelyi egyetemnek inkább a Bancu–Maros páros nevét kellene viselnie. „A jelenlegi név egy szűk körű társaság kutyafuttában hozott döntésének az eredménye, amely úgy érzem, nem képviseli sem a várost, sem az országot. Azt hiszem, hogy a rektor úr elsiette!” – zárta sorait Marosvásárhely elöljárója.


Jöhet az önálló angol kar

A kormány nem csupán a MOGYE új nevéről döntött, hanem szentesítette a szenátus egy másik januári döntését is, amelyet a magyar fél szintén kifogásolt. Akkor a vezetés az önálló angol kar létesítéséről határozott, miközben a magyar kar megalakításáról hallani sem akar. A tervek szerint ez kétszer 150 diákkal fog működni – egyenlő arányban Marosvásárhelyen és Hamburgban. Leonard Azamfirei rektor több ízben is elmondta, Németországban már az épület is megvan, ahol majd zajlik az oktatás. Erről Nagy Előd semmit nem tud, mint mondta, nagy a titkolózás körülötte.