„Mi is Dragnea vagyunk!” – A PSD exelnökének szabadon bocsátását követelték Bukarestben

Krónika 2019. június 16., 20:18

Néhány tucat személy tüntetett vasárnap Klaus Johannis államfő ellen az államelnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palota előtt, Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnök szabadlábra helyezését követelve.

Hívei szerint politikai okokból ítélték letöltendő börtönre a PSD volt elnökét Fotó: Agerpres/Grigore Popescu

A tüntetők piros-sárga kék zászlókat lengettek és államelnök-ellenes jelszavakat skandáltak. Szabadságot Liviunak, a politikai fogolynak”; „Dragnea, szeretünk, nem találunk még egy olyan embert, mint te”; „Mi is Dragnea vagyunk!”, „Le a párhuzamos állammal!” – olvasható felirataikon.

Az egyik tüntető, Petruţ Petreschioiu mérnök úgy nyilatkozott az újságírók érdeklődésére, hogy Liviu Dragnea szabadon bocsátásáért tüntet, ugyanis szerinte a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnökét „egyértelműen politikai okokból” ítélték el mindkét alkalommal.

A csendőrök szerint a tüntetés spontánul kezdődött, a résztvevőknek nem volt rá hatósági engedélyük – közölte az Agerpres hírügynökség. Liviu Dragneát korrupció miatt jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte május 27-én kihirdetett ítéletében a bukaresti legfelsőbb bíróság. A vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.