Jubileumi ünnepre készül Kézdivásárhely – a 30. Őszi Sokadalmon a Vigadó is bekapcsolódik a helyi tehetségek népszerűsítésébe

Bede Laura 2019. június 15., 18:18

Hazai és magyarországi fellépőkkel, új programpontokkal várják az érdeklődőket Kézdivásárhelyen az augusztus 28. és szeptember 1. között szervezendő 30. Őszi Sokadalmon.

A kézdivásárhelyi városünnepen 14 különböző programpont zajlik majd 12 különböző helyszínen Fotó: Őszi Sokadalom

Az előző évekhez hasonlóan, idén is a nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 28. és szeptember 1. között rendezik meg Kézdivásárhely városünnepét, az Őszi Sokadalmat. Az idei kiadásnak kiemelt jelentőséget ad, hogy immár harmincadik alkalommal szervezik meg a rendezvényt a céhes városban. Az évfordulós esemény részleteiről Bokor Tibor polgármester, Ménessy Kinga főszervező és Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatója számolt be.

Idén 14 különböző programpont zajlik majd 12 különböző helyszínen.

A Molnár Józsiás parkban pityókafesztivál és urbanizé bulik, a főtéren színpad, ifjúsági tér, termékvásár, utcazene kap helyet, de várhatóan lesznek programok a református templom udvarán, a múzeumban, a könyvtárban és a Vigadóban is. Újdonságot jelent idén a street food részleg, amely a főtér Vigadó felőli oldalán lesz, és kellemes környezetet biztosít majd a gyorsételek kedvelői számára – fogalmazott a polgármester.

Ménessy Kinga elmondta,

a harmincadik városnapok alkalmából arra törekedtek, hogy minél több helyi – kézdivásárhelyi és erdélyi – fellépőt vonjanak be az eseménybe.

A rendezvényt hagyományszerűen a Tanulók Klubja fúvószenekara és mazsorettcsoportja nyitja meg, majd Király Linda és Király Viktor lép fel, akinek zenekarában a szervezők reményei szerint a kézdivásárhelyi Bejan Norbertet is láthatjuk. Ezt követően a Children of Distance magyarországi rapcsapat lép színpadra, az estét pedig egy újabb kézdivásárhelyi illetőségű produkció, a Katona Tamás dobost soraiban tudó YesYes zárja.

Augusztus 31-én, szombaton előbb egy helyi zenekar, majd a magyarországi Romantic együttes szórakoztatja a közönséget, ezt követően pedig

a rockzene kedvelői számára a Moby Dick lép színpadra.

Az estét egy helyi produkció, a Demeter Eli és barátai által előadott Pink Floyd magyarul koncert zárja majd. Szeptember elsején, vasárnap két gyergyószentmiklósi zenekar, a 4S Street, illetve a Magyarországon is szép sikereket elérő Bagossy Brothers Company örvendezteti meg a közönséget. A zárókoncertet a sajtótájékoztató előtti este, betegségre hivatkozva, lemondta a fellépő, a szervezők azt ígérik, hogy egy héten belül bejelentik az új előadót. Az Őszi Sokadalom idén is látványos tűzijátékkal zárul.

Változást jelent az előző évekhez képest, hogy már szerdán (augusztus 28-án) is lesz program, csütörtökön átadják a Pro Urbe díjat, utána pedig a nagyszínpadi programok is elindulnak.

Lung László Zsolt elmondta,

a Vigadó Művelődési Ház is bekapcsolódik idén a harmincéves évforduló megünneplésébe és a helyi tehetségek előtérbe hozásába, ez alkalomból három nagy produkcióval készülnek.

Szerdán Szőcs Botond egyéni koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők, csütörtökön pedig egy szabadtéri, nagyszínpados, ülős előadásra kerül sor Átutazók címmel, amely a március 15-i előadás továbbgondolt, kibővített, áthangszerelt változata lesz. A szereplőgárda kiegészül a Vigadóban dolgozó néptánc-, balett- és moderntánc-csoportokkal, illetve további, Kézdivásárhelyről elszármazott énekesekkel. Az előadás keretében egy filmet is bemutatnak az elmúlt harminc év közösségi életéről.

Pénteken a Vigadó nagytermében a Voces női kar és sepsiszentgyörgyi zenészek adnak koncertet A nő címmel, amely végig követi 30-as évektől kezdődően hogyan viszonyultak a nőhöz, hogyan jelent meg a nő a költészetben és a zenében. A produkció Cserkész Emese művészeti vezetésével jön létre.
Az Őszi Sokadalom részletes programja várhatóan augusztus elején lesz elérhető, a további programpontokról az elkövetkező hetekben közölnek részleteket a szervezők.

Retró autók versenyeznek Kézdivásárhelyen

A nagy sikerű Klausenburg Retro Racing immár harmadszor startol el Kézdivásárhelyen többek között a helyi önkormányzat támogatásával – tájékoztat közleményben a városvezetés.
A rendezvényt június 21–22-én szervezik a Skat-Kart kartingpályán, amelyet parádés megnyitó és bemutató előz meg Kézdivásárhely főterén. A kolozsvári szervezésű versenynek ez a tizenkettedik kiadása, és az idei évtől hivatalos bejegyzett versenyként tartja számon a Román Sportautó-szövetség. Az ünnepélyes start keretében megcsodálhatók lesznek a retró autók, a járművek június 21-én 17.30-kor érkeznek a céhes város főterére. A versenyzők bemutatkozása 18.30-tól lesz.
A rendezvény másnapján a Skat-Kart pályán izgalmas futamok várhatók: június 22-én, szombaton 9 és 18 óra között több fordulóban összesen öt kategória régi autói mérik össze a lóerőket. A díjkiosztót 18 óra után tartják. További információkat a szervező Klausenburg Retro Racing honlapján, a www.klausenburgretro.ro-n találnak az érdeklődők.