Épülhet az autópálya Bihar megyében – kihirdették az újabb két szakasz megvalósítására kiírt pályázatok győzteseit

Balogh Levente 2019. június 14., 08:32

Győztest hirdetett a CNAIR az észak-erdélyi autópálya két újabb Bihar megyei szakaszának megépítésére kiírt pályázaton. Ha nem lesznek óvások, hamarosan aláírhatják a szerződéseket a két konzorciummal.

Felcsillanó remény. Jó esetben két és fél év múlva az E60-as helyett sztrádán közlekedhetünk Bihar megyében Fotó: Beliczay László

Ha nem hátráltatják óvások a folyamatot, hamarosan aláírhatják a szerződést az A3-as jelzésű észak-erdélyi autópálya két újabb, Bihar megyei szakaszának kivitelezőivel, miután a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) szerdán este kihirdette a két pályarész megépítésére kiírt pályázat győzteseit. Mint arról már korábban beszámoltunk, Bihar megyében három ütemre osztották az észak-erdélyi sztráda itt húzódó szakaszát, ebből a legrövidebb, Bihar község és az országhatár közötti, valamivel több, mint öt kilométeres szakasz építéséhez már az év elején hozzákezdtek, és

az ígéretek szerint év végére el is készülhet.

Az újabb pályázaton a két további, összesen 54,9 kilométeres nyomtáv kivitelezőit választották ki, a két szakasz megépítése összesen 144 millió euróba kerül. A Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti, 26,35 kilométeres szakaszt a román Construcţii Rt. és a horvát Hidroelektra Mehanizacija D.D. alkotta konzorcium építheti meg 75,7 millió euróért. Itt

egy közlekedési csomópontot, valamint 19 hidat, felüljárót és völgyhidat és építenek.

A tervezésre 6, a kivitelezésre 18 hónap áll rendelkezésre.

A Bisztraterebes és Bihar község közötti, 28,55 kilométeres rész építője a nagyváradi Trameco Rt. vezette, a szlovák Vahostav, a Drumuri Bihor Rt., a Drum Asfalt Kft. és az East West Drillings Kft. alkotta konzorcium lesz, amely 68,3 millió euróért végzi el majd a munkálatokat, és amely a már építés alatt álló első útszakaszt is kivitelezi. Ezen a részen 18 híd, felüljáró és völgyhíd épül, a tervezési és kivitelezési határidő itt is összesen két év.

A kivitelezők a szerződés értelmében mindkét szakaszra tízéves jótállást vállalnak.

Az esetleges óvások benyújtására tíz nap áll rendelkezésükre a vesztes cégeknek. Amennyiben nem lesz óvás, a szerződéseket ezt követően írhatják alá. Ha azonban a vesztesek óvnak, akkor meg kell várni az óvások elbírálását a szerződés megkötéséig.

Mint ismeretes, a megyében korábban az amerikai Bechtel cég Berettyószéplak térségében már hozzáfogott az autópálya építéséhez, de csupán egy víztározó fölött átvezető híd elkezdésére futotta, amely a szerződés felbontása után torzóban maradt.

Mint megírtuk, a kormány szintén szerdán hagyta jóvá annak a 19 kilométeres, kétszer két sávos gyorsforgalmi útnak a megépítését is, amely Nagyváradot köti majd össze Bihar község térségében az észak-erdélyi sztrádával. Ez az út várhatóan 2022-re készülhet el.

Eközben a magyar oldalon várhatóan jövő év januárjára készül el az észak-erdélyi autópályához csatlakozó M4-es sztráda Berettyóújfalu és országhatár közötti szakasza, amely beköti Nagyváradot az európai autópálya-hálózatba.