Johannis megállapodást írt alá az ellenzéki pártokkal a jogállamiságról és az európai értékekről

MTI 2019. június 13., 21:26

Klaus Johannis román elnök az ellenzéki pártok vezetőivel megállapodást írt alá, amelyben a felek elkötelezték magukat a jogállamiság és az európai értékek tiszteletben tartása mellett.

A jogállamiság védelmében. Johannis az ellenzékkel közösen egy „Európa-párti alternatíva” kidolgozásán munkálkodik

A dokumentumot a román elnöki hivatalban írta alá Johannis, illetve az ellenzéki pártok vezetői, közöttük Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Victor Ponta, a Pro Románia elnöke, valamint Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke.

A megállapodást nem írta alá a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és kisebbik koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE).

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerdán úgy nyilatkozott, hogy nincs elvi kifogása a szöveg tartalmával kapcsolatban, és később ő is alá fogja írni, de csütörtökön nem tartózkodik az országban, ezért nem tud részt venni az aláírási ceremónián.

A megállapodást aláíró felek vállalták egyebek mellett, hogy törvénymódosításokkal gyakorlatba ültetik a május 26-i európai parlamenti választásokkal egy időben tartott, a Johannis által az igazságszolgáltatási reform ügyében kiírt népszavazást, amely érvényes és eredményes volt.

Johannis beszédében élesen bírálta a PSD-t, amely szerinte nem értette meg a választók üzenetét, és továbbra sem hajlandó megváltozni.

Az elnök a kormánypártot tette felelőssé azért, hogy Románia képtelen modernizálódni. Leszögezte: Európa-párti alternatíva kidolgozásán munkálkodik, és azok közül, akik ezt támogatják, sokan jelen vannak a teremben, ezért a választók bizalommal szavazhatnak rájuk az év végi elnökválasztáson, valamint a jövő évi helyhatósági és parlamenti választáson.

A felek vállalták, hogy támogatják az európai integráció mélyítését, az európai projekt konszolidálását és a transzatlanti együttműködés erősítését.

Ez a megállapodás egy politikai egyezség, korábban Traian Băsescu volt elnök is aláírt a pártokkal hasonló megállapodást az oktatási reformról, de az abban vállaltak egy része mai napig nem teljesült.