Őszig várakozhat Eckstein-Kovács Péter – nem jut elég idő az ombudsman-jelöltek parlamenti meghallgatására

Balogh Levente 2019. június 13., 21:39

Legalább szeptemberig várnia kell még Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es kisebbségügyi miniszternek arra, hogy ő tölthesse be az ombudsmani tisztséget – már amennyiben az ellenzék valóban őt jelöli hivatalosan a tisztségre, és a parlament is őt választaná.

Kitolták a határidőt. Eckstein Kovács Pétert legkorábban szeptemberben nevezhetik ki

Az Adevărul kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt: a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció arra hivatkozik, hogy az állampolgári jogok új biztosának megválasztása azért nem lehetséges még nyáron, mert még a kiválasztási eljárás lezárulta előtt véget ér a tavaszi parlamenti ülésszak.

Az Eckstein-Kovácsot ombudsmannak javasló Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt szerette volna, hogy június 27-éig már meg is válasszák az új ombudsmant.

Alina Gorghiu, a szenátus liberális párti alelnöke szerint ugyanakkor a kormányoldal június 25-ig tolta ki a jelentkezési határidőt, ami annyit jelent, hogy e visszaélés révén Ciorbea mandátuma őszig meghosszabbodik. „Ez a trükk nem válik a parlament becsületére” – fogalmazott Gorghiu.

Mihai Goţiu, az USR Eckstein-Kovács jelölését először megerősítő szenátora is a PSD–ALDE-koalíció trükkjéről beszél, hiszen abban a reményben tűzték ki a jelentkezési határidőt a tavaszi ülésszak utolsó hetére, hogy akkor már nem lehet összehívni a két ház együttes ülését.

Kormányzati források szerint ugyanis nehezen elképzelhető, hogy a határidő lejárta után, június 26-án, az ülésszak utolsó napján összeülnek a két ház jogi bizottságai, hogy meghallgassák a jelölteket. Ezt követően kellene összehívni a két ház együttes ülését, hogy megválassza az új ombudsmant – ami olyan körülmények között, hogy ekkor már minden honatya a nyári szünetre gondol, szinte lehetetlen vállalkozás.

Mint megírtuk, Eckstein-Kovács jelölését az USR és a PNL mellett a Népi Mozgalom Párt (PMP) és az RMDSZ is támogatja. Lapunknak két hete elmondta: elvállalja a tisztséget, amennyiben valóban őt jelöli az ellenzék.