Úzvölgye: a budapesti Honvédelmi Minisztérium elfogadta a román szaktárca meghívását a bukaresti egyeztetésre

MTI 2019. június 13., 17:23

A Honvédelmi Minisztérium (HM) képviselői ott lesznek a román védelmi tárcával az úzvölgyi katonatemető ügyében tartandó megbeszélésen – tudatta a HM csütörtökön az MTI-vel.

Fotó: Pinti Attila

A román védelmi minisztérium szerdán tárgyalást javasolt Magyarországnak a katonai temetők, kifejezetten az úzvölgyi sírkert ügyében, a bukaresti megbeszélésre a június 24. és 28. közötti időszakot jelölte meg. A közlemény szerint a román fél által javasolt megbeszélést a román minisztérium részéről a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE), magyar részről a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei folytatnák le.

A HM csütörtöki közleményében azt írta: a megjelölt helyen és időpontban ott lesznek, hogy a magyar álláspontot képviseljék.

{K2}

Ezzel együtt megjegyezték, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a konfliktus kezdete óta három alkalommal írásban, egyszer pedig az akkreditált román katonai attasé útján kereste meg román partnerszervezetét, hogy – a magyar–román hadisíregyezmény értelmében – kétoldalú szakmai találkozón tisztázhassák az úzvölgyi katonatemető ügyét.

Mint ismeretes, a Bákó megyei Dărmănești (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkertben. Múlt csütörtökön több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni azt.

{K1}