Megvédett üdülési csekkek – a turistaforgalom növekedésére számítanak a szakemberek az idei szezonban

Hírösszefoglaló 2019. június 13., 16:02

Nem logikusak azok az érvelések, amelyek szerint az üdülési csekkek miatt kevesebb külföldi turista érkezik Romániába, illetve hogy az utalványokat csak idényen kívül kellene adni – vallja Mohammad Murad, a turisztikai munkáltatók szövetségének elnöke.

A turisztikai szakemberek többsége támogatja az utalványok intézményét

„A üdülési csekkek a turizmusnak és az államnak is a javára válnak, hiszen nő a bevétel. Még akkor is, ha úgy tűnhet, hogy csak egyesek jutnak pénzhez, ám ez a pénz újabb és újabb összegeket generál, és így a pénz, adók és egyebek formájában visszatérül az államnak. Akik ennek ellenkezőjét állítják, azok a szolgáltatásimportban érdekeltek, azaz hogy minél többen menjenek Bulgáriába, Görögországba, Törökországba. Őket vajmi keveset érdekli Románia, ami abból is látszik, hogy itt nincs is beruházásuk” – érvelt a turisztikai vállalkozó.

Murad szavaival a Románia Fejlődéséért Koalíció (CDR) korábbi bejelentésére reagált. Amint arról lapunkban beszámoltunk, a CDR tagjai – köztük turizmusban érdekelt vállalkozók az üdülési csekkek rendszerének módosítását javasolták, mivel úgy vélik, káros az ország idegenforgalmára nézve, hogy a legtöbben július–augusztusban és a Fekete-tenger romániai partvidékén kívánják hasznosítani az utalványokat, emiatt pedig nőnek az árak és távol maradnak a külföldi vendégek. Meglátásuk szerint

a szezonon kívülre és Románia bizonyos régióira kellene korlátozni az üdülési csekkek elfogadását.

Alin Burcea, a Paralela 45 turisztikai ügynökség ügyvezető igazgatója is úgy látja különben, hogy az üdülési csekkeknek csak rövidtávú pozitív hatásuk van, a turizmust csak a külföldről érkezők számának növelésével lehet fejleszteni. A turisztikai szakemberek többsége viszont támogatja az utalványok intézményét, és azt várják, hogy idén még tovább nő a turistaforgalom.