A TIFF számokban: több mint 130 ezren vettek részt a kolozsvári nemzetközi filmszemlén

Kiss Judit 2019. június 13., 14:05

A sokszor szeszélyes időjárás ellenére több mint 130 ezren vettek részt a május 31. és június 9. között tartott, immár nagykorúvá vált, azaz 18. kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) – értékeltek közleményükben a szervezők.

Fotó: Marius Maris/TIFF

A több mint 220 filmet kínáló szemlén telt házas vetítések zajlottak, több száz meghívott tette tiszteletét, koncerteket, szakmai műhelyeket tartottak. Románia legnagyobb filmes eseményén összesen 95 ezer jegyet adtak el, így a szemle megtartotta tavalyi rekordját.

A TIFF-en mutatták be Tudor Giurgiu filmrendezőnek, a fesztivál igazgatójának legújabb nagyjátékfilmjét, az érdeklődés rekordot döntött: összesen több mint 3000-en tekintették meg.

{K1}

Pedro Almodóvar spanyol rendező legújabb filmjére, a Fájdalom és dicsőségre több mint 3300-an voltak kíváncsiak. A szervezők rámutatnak, óriási érdeklődésre tartott számot több, a szemle keretében szervezett esemény, ilyen volt a Transilvania Trófea életműdíj átadása, amelyet idén Nicolas Cage hollywoodi színész, producer vehetett át a Diákművelődési Házban.

{K2}

Az idei kiadás egyik meglepetése a TIFF Unlimited kezdeményezés: román és nemzetközi filmek nézhetőek online havi 5 euró + áfa áron. A TIFF Unlimited oldalán a szemle idei és korábbi kiadásain vetített alkotások tekinthetőek meg, olyan filmek, amelyeket nem láthat más csatornákon a közönség, a kínálat kéthetente frissül. A szervezők közlése szerint eddig már 1500-an fizettek elő a TIFF Unlimitedre. A fesztivál jövő évi, 19. kiadását 2020. május 29. és június 7. közt tartják a kincses városban.