Bér- és nyugdíjcsökkentésekre készül a kormány? – Viorica Dăncilă és Eugen Teodorovici hevesen cáfolja a híreszteléseket

Krónika 2019. június 13., 08:01

A szociálliberális kormány vehemensen tagadja, hogy a költségvetés kiigazításakor le akarna faragni a bérekkel és nyugdíjakkal járó kiadásokból. Az ellenzék és a sajtó kételkedik ennek valóságtartalmában.

Újratervezés? A kiadások lefaragásán dolgozik a kormány Fotó: 123RF

Közalkalmazottak apokalipszisáról cikkezik a bukaresti sajtó, miután Vlad Alexandrescu, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora egy olyan dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyet Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elküldött az ország valamennyi közintézményéhez, és amelyben arra kérte azokat, hogy készüljenek létszámcsökkentésre. Egyes cikkek szerint

a szociálliberális kormánynak olyannyira elapadtak az anyagi erőforrásai, hogy csökkenteni készül a közalkalmazotti fizetéseket és a nyugdíjakat is, mint ahogy a közszférában dolgozók kiszállásait is „lerövidítené”.

Szólnak cikkek arról is, hogy a lefaragásokra a kormány az Európai Bizottságnak tett ígéretet. A brüsszeli testület honlapján közzétett, 2019–2022-es konvergenciaprogram szerint a kormány már tavaly októberben megpróbált megoldásokat találni a minisztériumok kiadásainak csökkentésére, a közigazgatási rendszer kiadásainak elemzése pedig márciustól máig tart. A hivatalos dokumentum szerint negyven lehetséges megoldást azonosítottak a rendszer hatékonyabbá tételére. Szerepel köztük az átszervezés/decentralizáció, az állami kiadások csökkentése, a külföldi utakkal, gépkocsiparkkal járó kiadások lefaragása, a papíralapú dokumentumokról való lemondás, a bevételek növelése, valamint a rendelkezésre álló európai uniós alapok lehívására irányuló tevékenységek megerősítése. Az elemzés lezárásának határideje július 19., ezt követően a felmerülő megoldási lehetőségeket törvénybe kell foglalni, a kiadások visszaszorítására azonosított lehetőségeket pedig az idei első költségvetés-kiigazításkor gyakorlatba kell ültetni – írja az Adevărul.ro hírportál.

Miniszterelnöki cáfolat

A kormány „semmi esetre sem” fogja csökkenteni a béreket a közszférában – szögezte le a nyilvános térben megjelentekre reagálva Viorica Dăncilă miniszterelnök, hangsúlyozva egyúttal, hogy

az ígéreteknek megfelelően szeptember 1-jétől emelik a nyugdíjpont értékét és a minimális juttatás összegét is.

„Egyáltalán nem merült fel, hogy csökkentsük a béreket. Tudomásom szerint a fizetések csökkentése és a megszorító intézkedések a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jellemzői, mely alakulat képviselői egyébként nyilvánosan is beszéltek erről. Ellenkezőleg, szeptember 1-jétől emeljük a nyugdíjpont értékét és a minimális juttatás összegét” – fogalmazott a miniszterelnök. 

Teodorovici: van pénz

Év végéig befektetésekre, valamint a közalkalmazotti fizetésekre és a nyugdíjakra is van elegendő pénz az államkasszában – nyilatkozta hasonlóképpen Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, amikor arról a körlevélről faggatták az újságírók, amelyet a hitelutalványozóknak küldött a költségek csökkentéséről. A miniszter azt mondta, a hitelutalványozóknak elemzést kell készíteniük, és amennyiben módjukban áll csökkenteni a költségeiket, ennek megfelelően kell eljárniuk.
„Minden ember, minden család megpróbálja logikusan megtervezni a kiadásait. Ha a pénzfelhasználás hatékonyabbá tehető, ezt akkor is meg kell tenni, ha van pénz. Mit tett a pénzügyminisztérium? Közölte, hogy adottak év végéig bizonyos értékhatárok, mindegyik minisztérium, ügynökség, közhatóság el kell hogy végezzen egy elemzést, és ha vannak ilyen pluszköltségei, végezze el a megfelelő korrekciókat. Ennyi” – hangsúlyozta Teodorovici. 
Arra a kérdésre, hogy kell-e elbocsátásokra számítani, a pénzügyminiszter így válaszolt: „nem lesz ilyesmi”.