A román belügyminiszter esete a sánta kutyával – hazugságnak tartják az úzvölgyi temetőt védő magyar politikusok Dan állításait

Krónika 2019. június 11., 19:28

Hazugsággal és félretájékoztatással vádolják a Krónikának nyilatkozó magyar politikusok, önkormányzati vezetők Carmen Dan belügyminiszternek az úzvölgyi temetőincidens kapcsán tett kijelentéseit, miszerint magyar futballultrák is részt vettek a botrányos megemlékezésen.

Carmen Dan belügyminiszter szerint nem történt sírgyalázás Fotó: Székelyhon

Határozottan visszautasítják az úzvölgyi katonai temetőnél a múlt héten történt incidensben szenvedő alanyokként részt vevő magyar közszereplők Románia belügyminiszterének az ügyben tett állításait. Carmen Dan szerint a sírkertben június 6-án szolgálatot teljesítő rendőri és csendőri erők teljesítették küldetésük három fő célkitűzését: sikerült megelőzniük a magyarok és románok közti összetűzést, a személyi sérüléseket és a sírgyalázást. A tárcavezető hétfői sajtóértekezletén tért ki a múlt heti rendbontásra, amelynek kapcsán számos olyan megállapítást tett, amelyek nem felelnek meg a valóságnak.

{K1}

Carmen Dan párhuzamos valósága

A tárcavezető azt állítja: bár volt „néhány feszült pillanat”, szerinte senkit nem ütöttek meg, senki nem sérült meg, és nem merült fel a rendfenntartó erők beavatkozásának szükségessége. „Nem történt rongálás, gyújtogatás vagy sírgyalázás. Egyedüli dolog, ami még vita tárgyát képezi, az az, hogy miként rongálódott meg a temető kapuja, mindennek kiderítése bűnvádi eljárás tárgyát képezi” – jelentette ki Carmen Dan.

Carmen Dan belügyminiszter szerint senkit nem ütöttek meg, és nem merült fel a rendfenntartó erők beavatkozásának szükségessége Fotó: MTI/Veres Nándor

Ezzel szemben az igazság az, hogy a feldühödött, folyamatosan a magyarokat becsmérlő és gyalázó román megemlékezők – részben bukaresti futballhuligánok, akik közül többen alkoholos befolyásoltság alatt álltak – zászlórudakkal ütlegelték, kövekkel dobálták az imádkozó, a temető bejárata köré élőláncot fonó magyarokat. Mindezt számtalan videófelvétel örökítette meg.

Meglepő kijelentést tett a miniszter annak kapcsán is, hogy szerinte annak ellenére sikerült az összetűzést elkerülniük a két szemben álló csoport, a románok és magyarok között, hogy „mindkét oldalon mozgósítottak radikálisokat, illetve ultrákat”. Ez a megállapítás főleg annak ismeretében furcsa, hogy a magyarok részéről semmiféle rendbontás, randalírozás nem történt, ezzel szemben a román „megemlékezők” rendkívül agresszíven viselkedtek, és sokan közülük bukaresti klubok – éppenséggel a belügyminisztérium által is működtetett Dinamo sportegyesület – futballultrái közül kerültek ki.

Román előrenyomulás Fotó: Pinti Attila

Mint ismert, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a múlt héten felszólította Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy menessze tisztségéből a belügyminisztert és Hargita megye prefektusát, mivel a román hatóságok szerinte képtelenek voltak fenntartani a rendet Úzvölgyében, és ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra.

{K2}

A belügyi tárca vezetője sajtótájékoztatóján felidézte, hogy (az elnéptelenedett, hegyvidéki) Úzvölgye település és így a katonatemető is területi vita tárgyát képezi Bákó és Hargita megye között, de a két önkormányzat közti „békéltető tárgyalások” 2012-ben megszakadtak, a bíróság pedig azóta sem tisztázta a terület jogi helyzetét. A belügyminiszter szerint ha a helyi hatóságoknak nem sikerül megegyezésre jutniuk a területvitában, bármikor elő lehet idézni közöttük – és a két közösség között – a mostanihoz hasonló újabb feszültséget, ezért támogatja a kormány döntését, hogy a temető a védelmi tárca kezelésébe kerüljön.

Betörés a sírkertbe Fotó: Pinti Attila

Nemet mondanak a temető „államosítására”

Tánczos Barna szenátor hazugságnak nevezte Carmen Dan nyilatkozatát.

Lapunknak elmondta, a helyszínen lévők láthatták, hogy pontosan az ellenkezője történt mindannak, amit a miniszter állított, a fénykép- és videófelvételeknek köszönhetően pedig az egész világ is láthatja, hogyan alakultak valójában az események a temetőnél. Az RMDSZ-es politikus elmondta, több szinten is fel fognak lépni a félretájékoztatás ellen, mind a sajtóban, mind a parlamentben interpelláció által, és bízik abban, hogy Magyarország segítségével meg tudják állítani a „lavinát”.

„Továbbra is szükség van a kétoldalú államközi megállapodás alapján a közös bizottság felállítására, hogy ezt a két kormány, illetve a védelmi minisztériumok szintjén oldják meg. Nem értünk egyet azzal, hogy a minisztérium átvegye a temetőt, mert ez azt jelentené, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal által elkövetett törvénytelenségeket kormányszintre emelnék.

Egy önkormányzat után most egy minisztérium követne el törvénytelenséget, ha önkényesen, a magyar fél akarata ellenére átvenné a temetőt”

– fogalmazta meg álláspontját a szenátor.

Fotó: MTI/Veres Nándor

„Carmen Dan hazudik” – szögezte le már a beszélgetésünk elején Borboly Csaba.

A Hargita Megyei Tanács elnöke szerint a miniszter egy törvénytelenséget próbál egy másik törvénytelenségre való hivatkozással elvitatni. „Belügyminiszterként az lenne a dolga, hogy az országban a törvények betartatása felett őrködjön. Annál is inkább, hogy az alárendeltségébe tartoznak azok a prefektusi hivatalok, amelyek tétlenül nézik a történteket, és nem teszik a dolgukat, ami nagyon súlyos tényező. Bízom benne, hogy a mondásnak megfelelően a hazug embert ezúttal is hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát” – hangsúlyozta Borboly, hozzátéve:

a belügyminiszternek meg kellene fontolnia, hogy ezek után átadja a helyét másnak.

Temetőfoglaló román futballultrák Fotó: Gazda Árpád

Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere – aki szintén élőláncot alkotott a múlt heti incidens idején – úgy gondolja,

„valakik utólag próbálják sminkelni” az úzvölgyi helyzetet.

Szerinte az is elképzelhető, hogy alaposan félretájékoztatták a belügyminisztert, hiszen a helyszínen készült felvételek magukért beszélnek, és mást mondanak, de lehet, hogy Carmen Dan ezeket nem nézte meg, és abban a széles körű jelentésben, amit kapott, mást írtak neki. „Az igaz ellenben, hogy ennél sokkal rosszabb is történhetett volna. De talán ez nemcsak a csendőrökön múlott, hanem a békés szándékú embereken is, akik az agresszióra, szitkozódásokra imával válaszoltak.

Épp azokon, akiket a miniszter vagy a jelentés – az úgymond »magyar oldalon« – mozgósított radikálisoknak és ultráknak állítana be.

No, de így próbálkozik ő is javítani, simítani ezen a kegyeletsértő, erkölcstelen helyzeten” – zárta Szőke Domokos.

Fotó: Gazda Árpád

Mezei János szerint nevetséges azt állítani, hogy a temetőbotrányban magyar fociultrák is részt vettek, amikor a felvételeken is jól látható, hogy békés, többnyire idős székely emberek – köztük nők – élőláncként próbálják megvédeni a hősök nyughelyét.

A kerítésre felmászottak közül többen is zászlórudakkal és a kapuból letört elemekkel próbáltak ütlegelni. Közben üvöltöttek, káromkodtak, és leköpdöstek bennünket. Ha nincsenek ott a csendőrök, egészen biztosan nekünk rontanak”

– mondta lapunknak a Magyar Polgári Párt elnöke, cáfolva a valóságot egészen más szemszögből láttató minisztert.

A megrongált kapu Fotó: Pinti Attila

Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke emlékeztetett, hogy a román támadók kövekkel is dobálták a magyarokat.

Ijesztő volt, ami történt, főként, amikor a kaput rángatva betörték”

– jelentette ki Tőke, hozzátéve, a néppárt nem ért egyet a temető „államosításával”, a román védelmi minisztérium felügyelete alá helyezésével.

{K3}

Atrocitás, megszervezett provokáció

A múlt heti események sűrűjében megfordult Tamás Sándor szerint egyértelmű atrocitás történt, amikor a részeg, leitatott román ultrák rátámadtak a csendesen imádkozó magyar közösségre.

Több mint ötszázan voltunk magyarok Hargita és Kovászna megyéből, mindenkit ismertünk, összekapaszkodva imádkoztunk az utolsó pillanatig. Pontosan tudtuk, ha csak egy bekiabálással is válaszolunk a román provokációra, a román sajtó azt fogja megmutatni elrettentő példaként”

– jelentette ki megkeresésünkre a Kovászna Megyei Tanács elnöke, határozottan cáfolva az állítást, miszerint nem történt kegyeletsértés, hiszen a temetőből kidobálták a kereszteket, melyekre a miskolci katonák nevei vannak felírva. „Betörték a kaput, a sárban egymást letapodva özönlöttek, őrjöngtek a részeg famunkások, az ultrák.

Annyi katona volt az Úzvölgyében, mint a második világháború óta soha, nem kétszáz, hanem sokkal több, csendőrök, a különleges alakulat maszkos emberei, de ki sem szálltak a buszokból. Éppen annyi csendőrt állítottak oda, hogy nagyobb baj ne legyen, de nem akarták megakadályozni, hogy a románok betörjenek. A Jóisten mentett meg, hogy el nem tapodtak”

– mondta a közgyűlés elnöke. Szerinte a belügyminiszter vagy rosszul tájékozott, ami nem vet jó fényt rá, vagy szándékosan félre akarja vezetni a közvéleményt. „Ez nem fog sikerülni, hiszen összegyűjtöttük a bizonyítékokat, filmeket, fényképeket, és Kelemen Hunor szövetségi elnök eljuttatta a nagykövetségekre, a nemzetközi sajtónak” – mondta Tamás Sándor.

A magyarok a végsőkig békésen imádkoztak Fotó: Pinti Attila

Hazugságnak nevezte a belügyminiszter állításait Bedő Zoltán is. A Magyarság Megmaradásáért Mozgalom vezetője felidézte,

tizennyolc, Hargita megyéből kivezényelt csendőr próbálta megakadályozni, hogy a többezres tömeg bejusson a temető kapuján, ők helytálltak, a többiek azonban mindannyian összejátszottak a román ultrákkal, be voltak avatva, és tétlenül szemlélték, amint „elszabadult a pokol”.

„Ott álltak, a kisujjukat sem mozdították. A magyarok csak imádkoztak, egy hangos szó nem hangzott el, a szidalmakra sem válaszolt senki” – szögezte le Bedő Zoltán. Szerinte az előre megírt forgatókönyv bizonyítéka, hogy később egyenruhás csendőrök és rendőrök is koszorúztak a temetőben.

{K4}