Felszámolnák az üdülési csekkel szembeni szkepticizmust – a lakosság tájékoztatását is sürgetik

Bíró Blanka 2019. június 12., 16:32

Egy felmérés szerint a kisebb székelyföldi szálláshelyek nagy részében nem fogadják el az üdülési csekkeket. Az ágazat képviselői tájékoztató kampányt indítanak a panziósok körében és azt is szorgalmazzák, hogy az utalványokra kerüljön fel egy útmutató.

Kampány indul. Az ódzkodó panziósokat próbálják rávenni, megéri elfogadni az üdülési csekkeket Fotó: Barabás Ákos

Lesújtó eredménnyel szembesültek a turisztikai szakemberek: a kis szállásadók jelentős része nem fogadja el az üdülési csekkeket, holott a program sikeres, pörgeti a forgalmat. Mint László Endre, a székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) klaszter elnöke, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, az elmúlt év végén az általa is vezetett két intézmény készített egy felmérést, erre a Kovászna és Hargita megyei turisztikai vállalkozások mintegy 30 százaléka válaszolt, és közülük kevesebb mint 50 százalék fogadta el az üdülési utalványokat.

Tájékoztató kampány indul

„Ez lesújtó eredmény. A szállodák esetében nincs gond, de a kisebb szálláshelyek működtetői kis arányban fogadják el az üdülési csekkeket, vagy csak egyfélét fogadnak el. Ezért tájékoztató kampányt indítunk, hogy arra ösztönözzük a vállalkozókat, fogadják el az utalványokat, és mind a három kibocsátó céggel kössenek szerződést” – szögezte le a szakember. Jelezte továbbá:

a tájékoztató kiadványok mellett személyesen és telefonon is megkeresik a vállalkozókat, válaszolnak a kérdéseikre, igyekeznek eloszlatni az aggályaikat, hangsúlyozva, hogy mindenképpen megkapják a pénzüket, hiszen erre a programra biztos keretet hagyott jóvá a kormány.

Hozzátette a kis szállásadók konzervatívabbak, nem mindenki használja az internetet, holott az üdülési csekkek elfogadására a regisztráció online történik, előfordul, hogy nem tudják, vagy nem is akarják ezt meglépni, ebben is segítenek. Elmagyarázzák, hogy érdemes mind a három kibocsátó céggel szerződést kötni, hiszen az nem kerül semmibe. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy egy családon belül kétféle utalványt is kapnak a házastársak a különböző munkahelyükről, és ilyen esetben fontos, hogy tudják a családot kiszolgálni.

Arra is ösztönöznék az ágazat képviselőit, hogy szereljenek be kártyaolvasót, hiszen a 0,8–1,5 százalékos banki illeték nem olyan sok, viszont ha az üdülési támogatás kártyán van, akkor azonnal bekerül a pénz a számlájukra.

László Endre ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az utalvány például júniusig érvényes, június utolsó napján is el lehet fogadni, mert elszámolják.

A vendégekkel is vannak bajok

Az idegenforgalmi szakember arról is beszámolt, hogy a felhasználókat is jobban kellene tájékoztatni, hiszen a program révén megjelent egy olyan utazóréteg, amely korábban ritkán mozdult ki otthonról. Előfordul például, hogy két utalvánnyal négyen érkeznek a szálláshelyre, arra számítva, hogy összehúzódnak.

Akadt továbbá olyan vendég is, aki a szállodában villanymelegítőn akarja megfőzni az ebédet, de volt, aki bulit szervezett a teraszon.

A szakember szerint az üdülési csekkeket kibocsátó cégeknek kellene útmutatót adniuk az utalványok mellé, mint ahogy a bankok is mellékelnek tájékoztatót a bankkártyához.

Mire jó az üdülési csekk?

László Endre egyúttal emlékeztetett, az üdülési csekkeket szállásra lehet elsősorban felhasználni, de erre építve, a maradékot egyébre is el lehet költeni: étkezésre, wellness-szolgáltatásokra, az odautazásra, biciklibérlésre, síbérletre, szórakoztató vagy kulturális rendezvényekre. „Nem lehet üdülési csekkel fizetni egy étteremben, de a szálláshelyen már lehet étkezést is fizetni a fennmaradó összegből, ha például az odautazás költségei is elszámolhatók” – részletezte a szakember. Rámutatott, ha egy családban két személy is kap üdülési csekket, az már kétszer 1450 lej, amiből jól ki lehet gazdálkodni egy kirándulást.

A magánszféra amúgy ennek az összegnek a hatszorosát is kiadhatja vakációs utalványként,

azonban egyelőre még csak kis mértékben járul hozzá a programhoz, holott számukra is előnyös lenne, hiszen a jegyek után csak 10 százalékos jövedelemadót kell fizetni, társadalombiztosítási járulékot nem, és az egész országot be lehet utazni.

A szakember arra is ráirányította ugyanakkor a figyelmet, hogy

a törvény szerint tilos a szálláshelyet, a szolgáltatásokat drágábban értékesíteni, ha az ügyfél utalvánnyal fizet. Ha ez mégis előfordul, értesíteni kell a turisztikai minisztériumot a megadott ingyenes telefonszámon vagy elektronikus postacímen.

László Endre abban bízik, hogy a tájékoztató kampányuk hozzájárul ahhoz, hogy minél többen elfogadják az üdülési csekkeket, és a program még nagyobb sikerrel működjön, meglátása szerint ugyanis a turisztikai vállalkozások és a kedvezményezett alkalmazottak számára is jótékony program.