Emberölési kísérlet miatt indult eljárás a csendőrt súlyosan megsebesítő, őrizetbe vett kolozsvári fociultra ellen

Krónika 2019. június 11., 12:02

Őrizetbe vette a rendőrség azt a fiatalembert, aki a Kolozsvári Universitatea és a Nagyszebeni Hermannstadt vasárnapi labdarúgó-mérkőzésén csendőrt bántalmazott. A tettes ellen emberölési kísérlet miatt indult eljárás.

Fotó: Facebook/FC Universitatea Cluj/Cristian Cosma

A Kolozs megyei rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető 27 éves, szászfenesi illetőségű férfi, aki vasárnap a Kolozsvári U és a Hermannstadt között vívott Liga 1-es osztályozón széket dobott a rendfenntartók közé.

Az ütés következtében egy csendőr eszméletlenül a földre esett, mert fejsérüléseket szenvedett

– emlékeztet az Agerpres.

A fiatalembert az ügyészségre szállították. Először a kolozsvári bírósági ügyészség foglalkozott az esettel, hatósági közeg bántalmazása miatt, később azonban a Kolozs megyei törvényszék vette át az ügyet.

Jelenleg emberölési kísérlet miatt folyik az eljárás.

A kolozsvári futballklub hétfőn közleményben ítélte el a történteket. „A Kolozsvári U sajnálatát fejezi ki az osztályozó végén történt incidensek miatt. A klub határozottan elutasítja az erőszak bármilyen formáját, és gyors felépülést kíván azoknak a szurkolóknak és rendfenntartóknak, akiknek bajuk esett” – áll a csapat hivatalos honlapján olvasható közleményben. Ebben hozzáteszik,

az elmúlt három évben folyamatos párbeszédet folytattak a drukkerekkel, „akik megértették, hogy a szélsőséges megnyilvánulások ártanak a klub megítélésének”.

Az U képviselői arról is tájékoztattak, hogy megszakították az együttműködést azzal az alkalmazottjukkal, aki a meccs egyik szervezőjeként „megengedhetetlenül” részesévé vált az incidenseknek.

A vasárnapi mérkőzésen a Hermannstadt labdarúgócsapata közel került ahhoz, hogy a következő idényben is a Liga 1-ben futballozhasson, hiszen az osztályozó első találkozóján 2-0-ra győzött a Kolozsvári U vendégeként. Az élvonal 12. helyezettjeként záró Szeben megyeiek két perc alatt voltak kétszer is eredményesek: Petrişor Petrescu a 79. percben 25 méterről lőtt gólt, egy percre rá pedig Tsoumou használt ki egy védelmi hibát.

A Liga 2 harmadik helyén végző Szamos-partiak 25 ezer néző előtt szenvedtek vereséget. A 92. percben félbe kellett szakítani a mérkőzést, ugyanis egy szurkoló berohant a pályára, őt pedig mintegy 15 társa követte, de a könnygázt is bevető csendőrök visszaszorították az ultrákat a lelátóra. Ekkor a nézőtérről egy széket dobtak a rendfenntartók közé, amely fejbe talált egy csendőrt. Utóbbi az ütéstől összerogyott, eszméletét vesztette. Az osztályozó visszavágóját szerdán 18 órától rendezik Nagyszebenben.