„Fáj” a román külügynek Trianon – Magyarország feldarabolását elítélő térkép miatt akadt ki Bukarest

Balogh Levente 2019. június 10., 17:28

A hét végén reagált a román külügy egy, a múlt hét elején tett, Trianon káros hatásairól szóló magyar kormányzati nyilatkozatra, amelyet a kormány által működtetett portálon a szétszakított Nagy-Magyarországgal illusztráltak.

Az About Hungary portálon használt illusztráció Fotó: Abouthungary.hu

Angol nyelvű Twitter-üzenetben ment neki Magyarországnak a román külügyminisztérium, miután Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a trianoni diktátum kapcsán arról beszélt: az óriási károkat okozott Magyarországnak,

amit a magyar kormány által működtetett, angol nyelvű About Hungary portálon egy olyan képpel illusztráltak, amely azt ábrázolja, hogy Nagy-Magyarországba a szomszédos államokat jelképező kezek belemarkolnak, és darabokra tépik.

A szombaton megjelent rövid, angol nyelvű román külügyi állásfoglalás szerint a román külügyminisztérium „határozottan elítéli, hogy magas rangú magyar kormányképviselők a trianoni szerződés előtti Ausztria–Magyarország térképével idézik fel a történelmi eseményeket, ami ellentétes az EU lényegével és alapelveivel, amelyek iránt Románia szorosan elkötelezett”.

A megjegyzés – amely amúgy pontatlan, mivel csak a Magyar Királyságot ábrázolja, nem az Osztrák–Magyar Monarchiát – vélhetően nem független az úzvölgyi katonatemető elleni román támadás, illetve az ott törvénytelenül felállított román emlékmű miatt kirobbant magyar–román diplomáciai konfliktustól.

{K1}

Az About Hungary oldalon ugyanis június 4-i, azaz múlt keddi dátummal jelent meg a cikk, míg a román külügy szombaton tette közzé a Twitter-üzenetet.

Így nem kizárható, hogy az egészet csupán ürügyként próbálja felhasználni a román fél, amivel azt szeretné demonstrálni a világ előtt, hogy nem ő a felelős a magyar–román konfliktus elmérgesedéséért, hanem az „irredenta” Magyarország.

Amúgy a térkép Szlovénia figyelmét is fölkeltette: a szlovén külügyminisztérium pénteken szintén Twitter-oldalán közölte: Szlovénia elítéli a magyar kormány hivatalos Twitter-oldalán közzétett térképet, amely azt sugallja, hogy Szlovénia és más országok a trianoni békeszerződés után földterületeket sajátítottak el Magyarországtól. A szlovén külügyminisztérium Twitter-oldalán a többi között azt hangoztatta: a térkép nem járul hozzá az Európai Unió értékeinek megerősítéséhez és a jószomszédi viszonyhoz.

Borut Pahor szlovén elnök pénteken a hírügynökségnek azt mondta: érthető és helyes, hogy egy demokratikus közösség elítéli az olyan térképek megjelentetését, amelyek területi igényeket támasztanak más országokkal szemben. Úgy vélte: az ilyen kísérletek miatt nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a tisztelet és az együttműködés kialakítására nemzeti kereteken belül és egymás között is.

A térkép közzétételét Marjan Sarec szlovén kormányfő is bírálta. Twitter oldalán azt írta, hogy az „sem nem európai, sem nem békés”. Ezzel kést szúrtak Szlovénia szívébe – húzta alá. A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.