Az ország hat megyéjének 14 településen volt szükség beavatkozásokra a rossz idő miatt – továbbra is számíthatunk viharokra

Hírösszefoglaló 2019. június 09., 18:21

Hat megye 14 településén léptek közbe a belügyi egységek az árvíz miatt az elmúlt 24 órában. Az érintett megyék: Argeş, Dâmboviţa, Hunyad, Hargita, Teleorman és Vaslui.

Fotó: Nagy István

A víz összesen 19 házat, 97 alagsort/pincét, 62 udvart, 70 kutat öntött el, 11 fa kidőlt vagy ágak szakadtak le róluk, megrongáltak egy gépkocsit és egy házat.

Az áradás, a földcsuszamlások valamint a hordalékok miatt elakadt a közlekedés egy országúton (DN 73D - Argeş) és egy megyei úton (DJ 203K - Buzău),

ogyanakkor részleges forgalomkorlátozásokat vezettek be egy országúton (DN 17A - Suceava) és két megyei úton (DJ 205D - Vrancea és DJ 609 - Temes).

Vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 17 megyéjére és Bukarestre adott ki légköri instabilitásra, felhőszakadásra, jégesőre és viharokra vonatkozó elsőfokú riasztást. A sárga jelzésű figyelmeztetés hétfő hajnali három óráig van érvényben. 

A jelzett időszakban az ország keleti és déli részében, valamint a hegyvidéken, elsősorban a Keleti-Kárpátokban

villámlásoktól kísért felhőszakadásokra kell számítani, a szél viharossá fokozódik, elszigetelten jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-25, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként.

Az érintett megyék a következők Suceava, Neamţ, Hargita, Maros, Bacău, Vaslui, Vrancea, Kovászna, Buzău, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Gorj, Vâlcea és Bukarest.

Az ország nagy részére kedden 23 óráig fokozott légköri instabilitásra figyelmeztető jelzés érvényes. Ebben az időszakban villámlásoktól kísért felhőszakadásokra lehet számítani, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25, helyenként a 35-40 litert négyzetméterenként. Ezek a jelenségek a délutáni és esti órákban lesznek gyakoribbak.