Kolumbiai film nyerte a Transilvania Trófeát a TIFF-en

Kiss Judit 2019. június 09., 10:15

Kolumbiai film, az Alejandro Landes rendezte Monos című alkotás kapta a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, a 15 ezer euróval járó Transilvania Trófeát, amelyet szombaton este adtak át a kolozsvári nemzeti színházban.

Fotó: Marius Maris/TIFF

A gálán kiválóság díjat kapott Marcel Iureș színművész, Oana Păunescu jelmeztervező életműdíjat vett át. A nemzetközi filmművészethez való hozzájárulásért járó Transilvania Trófeát Nicolas Cage hollywoody filmszínész kapta, aki május 31-én kezdődött, vasárnap záruló fesztivál első napjaiban járt Kolozsváron.

A legjobb rendezőnek járó díjat és az 5 ezer eurós pénzjutalmat May el-Toukhy kapta a Szívek királynője (Dronningen) című filmért,

a zsűri különdíját és 1500 eurós pénzjutalmat pedig a Louis Garrel rendezte A hűséges férfi című alkotásért ítélték oda. A legjobb előadó díját és az 1500 eurós pénzjutalmat Ingvar E. Sigurdssonnak ítélték A White, White Day (Hvitur, Hvitur Dagur) című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb román nagyjátékfilm díja és a vele járó 10 ezer eurós pénzjutalom Andrei Cohné let az Arest című filmért. A közönségdíjat a System Crasher című film kapta, Nora Fingscheidt rendezésében. A TIFF versenyszekciójának zsűrijében Denis Côté és Constantin Popescu rendező, Mike Goodridge és Anita Juka producer, valamint Grainne Humphreys, a Dublini Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója foglalt helyet.

Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója azt mondta, idén olyan versenyfilmeket válogattak, amelyek nem politizálnak, hanem igazi filmek, olyanokat, amelyek kapcsolatokról szólnak, rólunk szólnak.