„Ne üljünk fel a provokációnak!” – az úzvölgyi incidensre válaszul rendeztek román–magyar megmozdulást Kolozsváron

Rostás Szabolcs 2019. június 08., 21:14

A sovinizmus, a manipuláció és a provokáció ellen, az interetnikus szolidaritásért rendeztek sétával egybekötött figyelemfelkeltő megmozdulást az úzvölgyi katonatemetőben történtekkel szembeni tiltakozásképpen szombaton este Kolozsváron.

Fotó: Rostás Szabolcs

A közösségi oldalon meghirdetett eseményen több mint kétszázan vettek részt, románok és magyarok, idősek és fiatalok; akadtak, akik a kisgyerekükkel vagy éppen a kutyájukkal jelentek meg a főtéri Mátyás-szoborcsoportnál megadott gyülekezőnél. Valamennyien az úzvölgyi temetőben csütörtökön történt incidens kapcsán igyekeztek kifejezni a felháborodásukat: két nappal ezelőtt mintegy ezer magyar hiábavalóan próbálta élőlánccal megakadályozni a világháborús sírkertben elhelyezett ortodox keresztek és emlékmű felavatását, mert a helyszínre kivonult románok – sokan közülük erősen ittas állapotban – a kerítést és a kaput és megrongálva, a magyarokat gyalázva erőszakkal benyomultak a temetőbe.

Fotó: Rostás Szabolcs

„Nem hagyjuk magunkat manipulálni! Nem fogjuk leköpni a barátainkat és szomszédainkat csak azért, mert egyes botrány- és szavazatlesők ezt akarják. Nem fogjuk feláldozni a békénket az etno-nacionalista hisztéria oltárán” – szögezték le a szervezők a megmozdulást meghirdető bejegyzésben. A Kolozsvár Főterén rendezett eseményen a szervezők jóvoltából a tiltakozók papírlapokra nyomtatott, román és magyar nyelvű feliratokkal üzenték – elsősorban az állami intézményeknek és a politikai osztálynak –, hogy nem kérnek a gyűlöletkeltésből.

„Haragban vagy a szomszéddal? Egy politikus örül”, „Hargita, Kovászna, emberlakta vidék”, „Magyar vagyok, se úr, se szolga” – volt olvasható a feliratokon.

Fotó: Rostás Szabolcs

Jellemző volt, hogy az üzeneteket a résztvevők közül sokan a másik nyelvén hirdették, ennek megfelelően például román újságíró kolléga tartotta magasba a magyarul felvésett „Szolidaritással a sovinizmus ellen” szöveget. A főtéri megmozduláson aztán adott pillanatban a résztvevők gyűrűjében többen el is mondták a véleményüket az elmúlt hetek közbeszédét tematizáló, román–magyar diplomáciai súrlódást kiváltó történésekről.

Elhangzott, hogy olyan provokációnak vagyunk a tanúi, amely a politikai erők érdeke, amelyek igyekeznek hasonló manipulációkhoz nyúlni, ha a gazdaságban, az egészségügyben, a közigazgatásban észlelhető problémák miatt elveszítik az emberek bizalmát. „Ilyenkor arra játszanak rá, hogy megbontsák az emberek közötti szolidaritást, és eltérő nemzetiségű embereket egymás ellen ugrasztva előállnak egy olyan üggyel, ami 1990 óta nem létezik” – hangzott el a kolozsvári akción.

Fotó: Rostás Szabolcs

Az alkalmi szónokok egyike megállapította azt is, hogy az úzvölgyi történések kísértetiesen hasonlítanak más, a posztszovjet térség országaiban tapasztalt konfliktusokra. Többen szorgalmazták ugyanakkor a provokációt kitervelő intézmények, illetve ezek vezetőinek felelősségre vonását.
A kolozsvári szolidaritási megmozdulás végül sétával ért véget, a nemzetiségek közötti békés együttélést szorgalmazó polgárok csendőrök kíséretében elvonultak a polgármesteri hivatal elé, majd onnan vissza a főtérre.