Úzvölgyi temetőbotrány – a bukaresti „tömegoszlató” Sebastian Cucoș irányította a csendőrök akcióját

Krónika 2019. június 07., 22:21

A csendőrség szóvivője pénteken hivatalosan is megerősítette, hogy Sebastian Cucoș, helyettes csendőrparancsnok, a csendőrség vezérkari főnöke kapott megbízatást az úzvölgyi katonatemetőhöz kivezényelt rendfenntartó alakulat tevékenységének koordinálására.

Sebastian Cucoș ellen (középen) a katonai ügyészség vizsgálódik az augusztusi bukaresti tüntetésen történt csendőri visszaélésekkel kapcsolatban Fotó: Pinti Attila

Az úzvölgyi temető előtt élőláncot alkotó tüntetők, illetve az eseményeket a helyszínen végigkísérő média által készített több videofelvételen is felbukkan Sebastian Cucoș, volt csendőrparancsnok a többnyire futballhuligánokból álló „nemzetféltők” között, amint szemmel láthatóan az avatásra érkező feltüzelt tömegnek a sírkertbe való benyomulását „biztosítja”.

A temetőhöz kivezényelt meglehetősen kis létszámú csendőri alakulatnak egyébként valószínűleg akkor sem sikerült volna megakadályoznia a behatolást, ha lett volna ilyen irányú szándék, ezért inkább csak a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szorítkoztak.

A csendőrség szóvivője a G4 Media portálnak pénteken hivatalosan is megerősítette a sajtóban korábban felröppent hírt, mely szerint

a „kiemelten feszült helyzetre” való tekintettel Sebasian Cucoș volt csendőrparancsnokot bízták meg az úzvölgyi csendőri akció koordinálásával. 

Az egykor Koszovóban is megfordult, az etnikai konfliktusok „specialistájaként” emlegetett Cucoș jelenléte azért is érdekes, mert azt a gyanút keltheti, hogy politikai megrendelésre, diverziókeltés céljával érkezett Úzvölgyébe.

Sebasian Cucoș elsősorban az augusztusi kormányellenes tüntetések kapcsán vált széles körben ismertté, akkor a csendőrség parancsnokaként a megmozdulások békés lebonyolításáért felelt, kevés sikerrel. Augusztus 10-én, néhány focihuligán által keltett kisebb rendbontás miatt a csendőrség könnygázt vetett be, illetve gumibotokkal teremtett „rendet”, számos békés tiltakozónak is komoly sérüléseket okozva. Az eset kapcsán felmerült annak gyanúja, hogy Cucoș a fociultrákkal együttműködve szándékosan provokálta ki a rendbontást, megteremtve ezzel az indokot a brutális beavatkozásra. Az ügyben jelenleg is tart a vizsgálat.