Az EMNP és az MPP is büntetőfeljelentést tesz az úzvölgyi temetődúlás miatt

Krónika 2019. június 07., 18:58

Gyűlöletkeltésért és rongálásért, ismeretlen tettes ellen ügyészségi feljelentést tesz az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az úzvölgyi katonatemetőben csütörtökön történt incidens kapcsán. Feljelentést helyezett kilátásba a Magyar Polgári Párt (MPP) is.

Csomortányi István EMNP-elnök szerint katonatemetőnél történtek arra utalnak, hogy nyílt erőszakkal kell szembesülniük az erdélyi magyaroknak Fotó: EMNP

Csomortányi István, az EMNP országos elnöke pénteken Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján a csütörtöki úzvölgyi események kapcsán elmondta: alakulata Hargita megyei vezetője két nappal az incidens előtt írásban tájékoztatta a Hargita megyei főügyészt a várható rendbontásról. A politikus bejelentette: a kialakult lincshangulatot követően a néppárt ismeretlen tettes ellen, gyűlöletkeltésért és rongálásért ügyészségi feljelentést tesz a Hargita megyei ügyészségen.

Ezen túlmenően a belügyminiszter és a Hargita megyei prefektus lemondását követeli az EMNP, valamint nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza.

Csomortányi elmondta, fontos a tisztánlátás a 90-es évekbeli fekete márciusi eseményeket idéző úzvölgyi agresszió ügyében, és mindenképpen fel kell tárni a történtek valamennyi részletét. Hozzátette, a rendelkezésükre álló videóanyagokból, valamint a helyszínen lévő tagjaik beszámolóiból egyértelműen kitűnik: imádkozó magyarokra támadt a felheccelt tömeg, és zászlórudakkal ütötték a jelenlévő békés tüntetőket. „Az erdélyi magyar közösség, mint korábban, úgy a rendszerváltást követő harminc évben is a törvényesség útját járta, ezért a jog eszközeivel teszünk meg mindent annak érdekében, hogy törvény elé állíthassuk az agresszió felelőseit" – mondta Csomortányi István.

A pártelnök hozzátette: Carmen Dan belügyminiszter felelőssége egyértelmű, jól láthatóan alkalmatlan feladata ellátására, ezért azonnali lemondását követelik. „Ugyanígy megállapítható a Hargita megyei prefektus mulasztása is, akinek szintén távoznia kell hivatalából, valamint az a tény, hogy a csendőrség nem megfelelő létszámban volt jelen, noha várható volt – miként azt a néppárt Hargita megyei elnöke két nappal az események előtt jelezte is a megyei főügyésznek –, hogy interetnikus konfliktust próbálnak meg kirobbantani. A csendőrség tehát vagy nem tudta megakadályozni az erőszakot, ebben az esetben pedig felvetül az inkompetencia és a mulasztás kérdése, vagy szándékosan nem tettek meg mindent a helyzet normalizálásáért, ez pedig még súlyosabb következményekkel kell járjon” – jelentette ki a politikus Kolozsváron.

Csomortányi szerint a hősi katonatemetőnél történtek azt sugallják, hogy a 90-es évek módszereit alkalmazva próbálnak meg ismét etnikai feszültséget kelteni, most azonban átléptek egy határt: ha eddig csak adminisztratív eszközökkel igyekeztek ellehetetleníteni a magyarokat, most már botokkal támadnak rájuk és nyílt erőszakkal kell szembesülniük. „Határozottan tiltakozunk az erőszak és a provokáció minden formája ellen, s úgy tűnik, döntési helyzetben vagyunk: választanunk kell a bukaresti adminisztráció hozta balkáni zűrzavar és gyűlöletkeltést, vagy az erdélyi tolerancia között” – szögezte le az EMNP elnöke. Közölte, nemzetközi színtéren is lépni kell, ezért a néppárt nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza, valamint – az Európai Szabad Szövetség tagpártjaként – a külföldi sajtót és a nemzetközi politikai szereplőket is tájékoztatja az immár nemzetközivé duzzadt botrányról.

Ismeretlen tettesek ellen tesz feljelentést a Magyar Polgári Párt (MPP) – jelentette be pénteken szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az alakulat. Az MPP közölte, az úzvölgyi katonai temetőben történt rongálások miatt ismeretlen tettesek ellen tesznek feljelentést, kártérítést követelve a sírkertben és az azt körülvevő kerítésben tett károkért. A beadványt jövő hét elején tervezi benyújtani a gyergyószentmiklósi ügyészségre Mezei János pártelnök. A szervezet bízik abban, hogy a rendőrség birtokában lévő dokumentumok alapján rövid időn belül kézre keríthetők és felelősségre vonhatók a tettesek.