Úzvölgyi katonatemető: berendelték a külügyminisztériumba a budapesti román nagykövetet

Krónika 2019. június 06., 22:57

Az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt péntekre berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba – közölte Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár csütörtök este.

Erőszakkal, a csendőrökre is rátámadva hatoltak be a temetőbe a román megemlékezők Fotó: MTI/Veres Nándor

Menczer Tamás felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt.

„Mindenki emlékezhet a halottjaira, de nem így. Ez nem más, mint öncélú erőszak!” – írta bejegyzésében az államtitkár.

Menczer Tamás hozzátette, a budapesti román nagykövetet péntekre berendelték a magyar Külügyminisztériumba.

Felszentelték a törvénytelenül elhelyezett ortodox emlékművet és betonkereszteket Fotó: Pinti Attila

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a történtekről egy a helyszínen készült videót tett közzé Facebook-oldalán. „Ha ezt a barbárságot a román politika nem akarta megakadályozni, akkor az morális botrány, ha nem tudta, az pedig államigazgatási csőd” – idézte a kereszténydemokrata politikusnak a felvételhez fűzött kommentárját az MTI.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Szemtől szemben. Nem sokáig loboghatott a magyar zászló a sírkertnél Fotó: Pinti Attila

Korábban Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára az MTI-vel közölte: tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.

Egyébként miközben nyilvánvaló volt a magyarokat becsmérlő rigmusokat skandáló román megemlékezők erőszakossága (akik közül sokan szemmel láthatóan ittas állapotban voltak), a csendőrség szerint nem történt erőszakoskodás az úzvölgyi temetőnél sem a résztvevők, sem a résztvevők és a rendvédelmi szervek képviselői között. Az incidens kapcsán kibocsátott, az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény úgy fogalmaz: az első vizsgálatok alapján „nem észleltek arra utaló elemeket”, hogy fakereszteket törtek össze a sírkertben, azonban még kivizsgálják a helyszínt.

Fotó: MTI/Veres Nándor