Az országos rendőrfőkapitány kitart amellett, hogy elhibázott volt a rendőrgyilkos elleni rajtaütés

Krónika 2019. június 05., 13:57

Ioan Buda, az országos rendőr-főkapitányság parancsnoka szerint a Temes megyei rendőr-főkapitányság nem szervezte meg megfelelően azt az akciót, amelynek során egy körözött rabló lelőtt egy rendőrt vasárnap.

Ioan Buda országos rendőrfőkapitány Fotó: Román rendőrség

A rendőrfőkapitány szerdán nyilatkozott a rendőrgyilkossággal végződő rajtaütésről, konkrétumokra azonban nem tért ki, mondván: az ügyben folytatott kivizsgálás eredményeit az elhunyt rendőr temetése után teszik közzé. A körözött bűnöző által agyonlőtt Cristian Amarieit csütörtökön helyezik végső nyugalomra Temesrékáson.

Ioan Buda rendőrfőkapitány az Agerpres hírügynökség szerint szerdán elmondta: naponta átlagosan húsz, országosan körözött személyt tartóztatnak le, és az elfogásuk kapcsán mindig azt követően dolgoznak ki eljárást, hogy tanulmányozták az érintettek bűnözői előéletét.

Buda szerint ezt a Temes megyei rendőrök nem végezték el kellő alapossággal.

A rendőrfőkapitány egyébként először hétfőn, Temes megyei látogatása során beszélt arról, hogy szerinte elhibázott volt a Marcel Lepa kézre kerítését célzó rendőrségi akció. Buda akkor elmondta, az akcióban részt vevő rendőrök nem tudták, hogy az üldözött személynek fegyvere van. „Az üldöző rendőrök felszereltsége jó volt. Valószínűleg további intézkedéseket is kellett volna hozni az illető helyszín biztosítására” – jelentette ki a főkapitány. Carmen Dan belügyminiszter ugyanakkor úgy nyilatkozott: amennyiben szabálytalanság vagy mulasztás történt a bevetés megszervezése során, a legszigorúbb szankciókat fogják kiróni. 

Mint arról beszámoltunk, vasárnap délután lelőttek egy 43 éves rendőrt a Temes megyei Jezvin településén, miközben a rablási kísérlet miatt kiszabott büntetése végrehajtása érdekében országos körözés alatt álló Marcel Lepát próbálták előállítani. A fegyveres agresszor a rajtaütéskor elmenekült, végül kedden hajnalban sikerült kézre keríteni Temesremetén.