Kétnapos hajsza után, egy szomszédos településen fogták el a rendőrgyilkost

Krónika 2019. június 04., 08:13

Két nappal a Temes megyei Jezvinen elkövetett rendőrgyilkosság után sikerült kézre keríteniük a hatóságoknak a több száz rendőr és csendőr által üldözött veszélyes bűnözőt.

A veszélyes bűnöző a rendőrség különleges alakulata tagjainak fogságában Fotó: Temes megyei rendőrség

A rablási kísérlet miatt kiszabott letöltendő börtönbüntetése végrehajtása érdekében nemzetközi körözés alá bocsátott, 47 éves Marcel Ionel Lepát kedden hajnalban fogták el a Temesvártól mintegy 15 kilométerre fekvő Temesremetén. Vagyis a bűnözőnek hét kilométert sikerült menekülnie a bűncselekmény vasárnapi elkövetése óta. A gazdag bűnlajstrommal rendelkező férfira egy olyan házban bukkantak rá, amelyet hétfőn már átfésültek a rendőrök.

Az ingatlan meg nem erősített hírek szerint Lepa egyik barátjának nagyszüleié. A férfinál megtalálták a gyilkosság idején használt pisztolyt, valamint öt töltényt.

A rendőrség tájékoztatása szerint az üldözött a rajtaütés során nem tanúsított ellenállást, így fegyverhasználatra nem volt szükség vele szemben. A bűnözőt Temesvárra szállították kórházi kivizsgálásra. Ovidiu Burlacu, a Temes megyei kórház főorvosa közölte, a beutalt férfin műtétet hajtottak végre, és eltávolítottak a karjából és a mellkasából két lövedéket; ezek még a vasárnapi rajtaütés során találták el, miközben a rendőrök üldözték. Lepát még két-három napig kórházban tartják, állandó rendőri felügyelet mellett.

Lepa vasárnap délután gyilkolta meg a 43 éves temesrékási Cristian Amariei rendőrt, aki több kollégájával elő akarta állítani a bűnözőt a Temes megyei Jezvinen. A rendőrt két lövés érte, egy a nyakán, egy pedig a mellkasán, és a kiérkező mentőorvosoknak már nem sikerült megmenteniük az életét. Az áldozat húsz éve dolgozott a rendőrség kötelékeiben.

Bár Lepára 36 lövést adtak le a rendőrök – az egyik lövedék a vállát el is találta –, akik egy kilométeren át üldözték, sikerült elmenekülnie a helyszínről. Ezt követően mintegy négyszáz rendőrt és csendőrt vezényeltek a környékre, és noha helikopterekkel, hőkamerákkal, nyomkereső kutyákkal kutattak a férfi után, kedd reggelig el tudott rejtőzni üldözői elől.

A 47 éves, lugosi származású Marcel Lepának rendkívül gazdag bűnlajstroma van, ennek ellenére háromszor helyezte feltételesen szabadlábra a bíróság. A rendőrségi nyilvántartás szerint tizenkilenc évesen, 1990-ben már 23 rendbéli lopás volt a számláján, ezeket többnyire éjszaka követte el. Ezután gondatlanságból elkövetett emberölésért négy év szabadságvesztéssel sújtották, miután egy ittasan vezetett traktorral elgázolt egy gyalogost. 1995-ben 24 rendbéli lopásért három év három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és noha büntetése végrehajtása idején rablásért újabb három évet kapott, feltételesen szabadlábra került. 1999-ben újabb 12 év letöltendőt kapott, megszökött a börtönből, egy év múlva elfogták.

Lepa 2012-ben ugyancsak feltételesen szabadult, de folytatta bűnözői tevékenységét: 2014-ben behatolt egy lakóházba, ahol megkéselte a tulajdonos fiát. 2017-ben négy év nyolc hónap letöltendőt kapott rablási kísérletért, amelyhez – súlyosbító körülmény, büntetett előélete miatt – hozzáadtak további négy évet. A férfi azonban eltűnt a nyomozó hatóságok látószögéből, és a vasárnapi rendőrségi rajtaütésig semmit nem tudtak róla.