Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt Balázsfalván

Krónika 2019. június 02., 18:50

Bocsánatot kért egyháza nevében Ferenc pápa a hátrányos megkülönböztetés miatt, amely a történelem során a roma közösségeket érte, és amely a katolikus egyháztól sem volt idegen.

A katolikus egyház feje vasárnap egy görögkatolikus roma közösségbe is ellátogatott Balázsfalván Fotó: vaticannews.va

A katolikus egyház feje vasárnap egy görögkatolikus roma közösségbe is ellátogatott a Fehér megyei Balázsfalván. „Az egyház nevében bocsánatot kérek az Úrtól és tőletek azokért a pillanatokért, amikor a történelem során hátrányosan megkülönböztettünk, bántalmaztunk, vagy elhibázott módon, Káin, és nem Ábel tekintetével tekintettünk rátok, és nem tudtunk elismerni, nem tudtunk értékelni benneteket a sajátosságaitokban” – jelentette ki a katolikus egyházfő.

Romániai látogatása harmadik napjának végén a balázsfalvi roma közösséggel találkozott a szentatya a két héttel ezelőtt felszentelt templomban.

Ferenc pápa bevallotta: teher nyomja a szívét, mégpedig a diszkrimináció, a szegregáció és a rossz bánásmód terhe, amit a roma közösségeknek kellett elszenvedniük. Szerinte a történelem azt bizonyítja, hogy a keresztényektől, még a katolikusoktól sem volt idegen ez a bánásmód. Közölte: emiatt szeretne bocsánatot kérni. A pápa Káin és Ábel bibliai történetével szemléltette a közömbösség romboló hatását.

„Káin számára nem volt fontos a testvére. A közömbösséggel tápláljuk az előítéleteket és gyűlöletre uszítunk. Ahányszor elhamarkodottan ítélünk, szavakkal megsértjük a másikat, távolságot ékelünk egymás közé. Amikor valakit hátrahagyunk, az emberiség nem tud már előre menni. Nem vagyunk jó keresztények, de még emberek sem, ha nem vagyunk képesek látni magát a személyt előítéleteink nélkül. Az emberiség történelmében mindig lesznek Ábelek és Káinok” – mutatott rá Balázsfalván a szentatya.

A katolikus egyházfő roma gyerekek körében Fotó: Vatican News

Azt tanácsolta a jelenlevőknek, hogy ne tartsanok haragot, mert „rosszal nem lehet megjavítani a rossz dolgokat, a bosszú nem lesz elégtétel az igazságtalanságra, a harag nem tesz jót a szívünknek és a magunkba zárkózás nem közelít mások felé”. Szerinte Jézus útját kell követni, ami fáradtságosabb ugyan, de ez az út vezet a békéhez, és ez az út a megbocsátásáon keresztül vezet. „Népként nem kell félniük attól, hogy megmutassák sajátosságaikat, amelyek megjelölik útjukat, és amelyekre oly nagy szükségünk van: az élet és a család értékelése; a szolidaritás, a vendégszeretet, a közösség gyengébb tagjainak a megsegítése, védelme; az idősek iránti tisztelet; a vallásosság, a spontenaitás és az élet szeretete. Ne fosszák meg a társadalmat, amelyben élnek ezektől az értékektől, de fogadják el mindazt a jó dolgot, amelyeket mások nyújthatnak” – jelentette ki Ferenc pápa a cigány közösség tagjainak.

A katolikus egyházfő rámutatott arra is, hogy gazdagabban távozik Romániából. „Magammal viszem a helyeket és pillanatokat, de főként az emberi arcokat. Ezek az arcok meg fogják színesíteni emlékeimet és jelen lesznek imáimban. Most megáldom önöket, de előbb van egy nagy kérésem: imádkozzanak értem!” – kérte a pápa a jelenlevőket. A roma közösséggel való találkozóját követően Ferenc pápa elindult Balázsfalváról Nagyszeben felé, a rossz időjárási viszonyok miatt ismét gépkocsival.