Még az égiek is megkönnyezik a szentatya csíksomlyói látogatását, várják a hegynyeregbe Ferenc pápát

Hírösszefoglaló 2019. június 01., 10:42

Szakadó esőben várják a csíksomlyói hegynyeregben a zarándokok Ferenc pápa érkezését. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a szervezők változtattak az útvonalon, és a szentatya nem Bákóból, hanem Marosvásárhelyről utazik Csíkszeredába.

Fotó: Barabás Ákos

A rossz időjárási viszonyok miatt változtatni kellett Ferenc pápa romániai programján, mivel a meteorologiai szolgálat Hargita megye számos vidékére is narancsszínű vészjelzést bocsátott ki, miszerint felhőszakadás várható, a lehulló csapadékmennyiség pedig megközelítheti a 40 litert négyzetméterenként. Emiatt az eredeti tervekhez képest nem Bákóban, hanem Marosvásárhelyen szállt le szombaton reggel az egyházfőt szállító repülő, onnan személygépkocsival folytatta útját Csíkszeredáig. (Eredetileg helikopterrel ment volna).

Ferenc pápa repülőgépe a marosvásárhelyi légikikötőben landolt Fotó: Facebook/Aeroportul Transilvania

Egyébként a Maros megye egyik jelképének számító marosfelfalui bronz fibula másolatát kapta ajándékba szombaton a marosvásárhelyi repülőtéren a katolikus egyházfő; az ajándékot Mircea Duşa, Maros megye prefektusa nyújtotta át.

A kitüntetést, amely a bronzkori lelet másolata, prefektusi rendelettel ítélték oda a szentatyának.

A pápát szállító Tarom-gép előtt egy Spartan repülőgép fedélzetén ugyancsak Marosvásárhelyen landolt Viorica Dăncilă kormányfő, aki azonnal továbbindult Csíksomlyóra, hogy ott fogadja a pápát. A helyszínt – a csíksomlyói pünkösdi búcsúk gyakorlatától eltérően – a román hatóságok biztonsági okokból bekerítették, és csak a 14 beléptető kapun keresztül engedik be a zarándokokat. A bekerített területre 110 ezer zarándokot regisztráltak, de helyszíni jelentések szerint a körülmények nem teszik lehetővé, hogy mindannyian bejussanak.

Fotó: Kozán István

A csíksomlyói misére távoli országokból érkező zarándokok is regisztráltak, többek között Pakisztánból, Ruandából, Dél-Afrikából, Nigerből, Madagaszkárról, Ausztráliából, Izraelből, Kanadából és Namíbiából. A kedvezőtlen időjárás ellenére folyamatosan hömpölyög a tömeg a hegynyeregbe, az embereken esőköpeny, gumicsizma, ugyanakkor esernyővel védekeznek az esőtől.

Ferenc pápa arany rózsával érkezik Csíksomlyóra. A pápák különleges adományát a különböző Mária-kegyhelyeknek szokták ajándékozni a Szűzanya iránti tisztelet kifejezéséül. Ezért a templomból a pápai mise helyszínére, a hegynyeregbe szállították az ötszáz éves Mária-kegyszobrot. Az egyházfő óriási székely kapun át érkezik miséjére a hegynyeregbe, az oltár felé vezető útra állított nagy méretű kapura az a felirat került: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából, 2019. jún. 1.” Az itt bemutatandó szabadtéri szentmise szinte végig latin és magyar nyelven zajlik.