Ferenc pápa külön méltatta a külföldön élő románok erőfeszítéseit a Cotroceni-palotában elhangzott beszédében

Krónika 2019. május 31., 13:42

Katonai tiszteletadással fogadták az államelnöki hivatalnak otthont adó bukaresti Cotroceni-palotába érkező Ferenc pápát péntek délben. A szentatya beszédében külön méltatta a külföldön dolgozó román állampolgárok erőfeszítését.

Ferenc pápát fogadja Klaus Johannis államfő a Cotroceni-palota előtt Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Ferenc pápa szerint a nehézségek ellenére az utóbbi harminc esztendőben Románia nagyot lépett előre a demokratikus fejlődés útján. A katolikus egyházfő erről a Cotroceni-palotában elhangzott közöntőjében beszélt.

A szentatya örömének adott hangot, hogy 20 évvel II. János Pál látogatása után felkeresheti „ezt a gyönyörű országot”, amikor Románia, az Európai Unióhoz való csatlakozása óta először, betölti az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. „Ez jó alkalom, hogy áttekintést nyerjünk erről a 30 évről, amely eltelt azóta, hogy Románia felszabadult egy polgári és vallási szabadságot korlátozó rendszer alól, amely elszigetelte a többi európai országtól, és amely ezen túlmenően a gazdaság stagnálásához és a kreatív erők kimerüléséhez vezetett” – állapította meg Róma püspöke.

Ferenc pápa olasz nyelven elmondott beszédében úgy vélekedett, ez idő alatt Románia a politikai és társadalmi erők sokaságával, valamint a közöttük folytatott párbeszéd révén demokratikus projektbe kezdett, amelynek célja a vallási szabadság elismerése és az ország tágabb nemzetközi kontextusba való teljes integrációja.

„El kell ismernünk, hogy a sok nehézség és hiányosság ellenére Románia nagyot lépett előre ezen az úton” – mondta Ferenc pápa a Cotroceni-palotában, miután az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testületek képviselőivel találkozott. A szentatya az emigrációt nevezte Románia legsúlyosabb társadalmi problémájának, amely falvak elnéptelenedéséhez vezetett. Megértéssel szólt ugyanakkor azokról a román vendégmunkásokról, akik hátrahagyva családjukat, külföldön vállalnak munkát. Szerinte a külföldön dolgozó román állampolgárok „munkájukkal, értékükkel” gazdagítják a befogadó országokat. „Lerovom tiszteletemet a Románia megannyi fia és lánya által hozott áldozatok előtt, akik a magukkal vitt értékekkel és munkájukkal gazdagítják azokat az országokat, ahová kivándoroltak, és munkájuk gyümölcseivel segítik otthon maradt családjukat. (...) Szeretettel gondolni azokra, akik elmentek, hazafias és testvéri cselekedet” – hangoztatta a Cotroceni-palotában Ferenc pápa.

A szentatya ugyanakkor összefogásra buzdított, a politikai, gazdasági, társadalmi és szellemi erők együttműködésének fokozását sürgette. Úgy vélekedett: az állam legnemesebb küldetése népe boldogulásának szolgálata, ennek megvalósítása érdekében pedig összefogásra – a romániai látogatás mottójául választott – „együtt haladásra” van szükség. A pápa azzal zárta beszédét, hogy a katolikus egyháztól nem idegen, sőt szerves része a nemzeti érzés, és Romániában is hozzá akar járulni a társadalmi és szellemi élet fejlődéséhez. Ferenc pápa Isten áldását és a Szűzanya oltalmát kérte Románia minden lakójára.

Ezt megelőzően Klaus Johannis államfő feleségével, Carmen Johannisszal együtt köszöntötte a katolikus egyházfőt, majd az államelnöki rezidencián található Marinescu-platón diákok, fiatalok, egyetemisták csoportjai fogadták. A szentatya románul szólt a díszőrséghez, és az elnöki delegáció, valamint a katolikus egyház küldöttségének minden tagjával kezet fogott.

Az üdvözlő ceremónia végén „Vivat Papa!” felkiáltással és tapssal tisztelegtek előtte az egybegyűltek.

Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint az Henri Coandă nemzetközi repülőtértől a Cotroceni-palotáig vezető úton több ezren köszöntötték az egyházfőt, aki egy adott pillanatban ki is nyitotta az őt szállító Dacia Logan ablakát, hogy köszöntse a tömeget.

Klaus Johannis köszönti a szentatyát a bukaresti Henri Coandă repülőtéren Fotó: Twitter

A cotroceni-i hivatalos fogadtatás után négyszemközti megbeszélésre vonult el a pápa és a román államfő. Ezt követően Ferenc pápa Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, közjogi méltóságokkal és a civil szféra képviselőivel is találkozott. A szentatya szombaton látogat a csíksomlyói kegyhelyre, onnan pedig Jászvásárra (Iaşi) megy tovább.