PSD-s marad az alsóház elnöke: a képviselőház Marcel Ciolacut választotta Liviu Dragnea utódjául

Balogh Levente 2019. május 29., 18:42

Megúszta az újabb kudarcot a Szociáldemokrata Párt: a nagyobbik kormánypártnak sikerült megőriznie a képviselőház elnöki tisztségét.

Marcel Ciolacu Buzăuból érkezett a parlamentbe, az 1967-ben született, jogász végzettségű politikus már 1990 óta a PSD tagja Fotó: Facebook/Marcel Ciolacu

Elkerülte az újabb kudarcot az európai parlamenti választásokat és börtönbüntetésre ítélt elnökét, Liviu Dragneát is elveszítő Szociáldemokrata Párt (PSD): a nagyobbik kormánypárt jelöltjét, Marcel Ciolacut választották szerdán a képviselőház elnökévé Dragnea helyett. 

A szavazás kimenetele nem volt már előre lefutott, az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) és a Népi Mozgalom Pártnak (PMP) ugyanis kedden este sikerült megállapodniuk abban, hogy Raluca Turcan PNL-alelnök személyében közös jelöltet támogatnak a megmérettetésen.

A két román jelölt mellett az RMDSZ is indított saját jelöltet Kelemen Hunor szövetségi elnök személyében, ezzel is jelezve, hogy egyik oldalt sem támogatja.

Ciolacu végül 172 voksot kapott a szükséges 165-ből, Raluca Turcan százat, Kelemen Hunor pedig húszat.

Koalíciós perpatvar

A voksolás eredménye már csak azért sem volt előre biztos, mert a szavazást koalíciós perpatvar hátráltatta. A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ugyanis sérelmezte, hogy koalíciós partnere, a PSD több hónapos halogatás után végül a szenátus jogi bizottságában szerdán délelőtt támogatta, hogy a szenátus vonja meg az ALDE elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogát, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) bűnvádi eljárást kíván indítani ellene a Microsoft-ügyben, amelyben azzal gyanúsítják, hogy a 2007–2008-as időszakban miniszterelnökként 800 000 eurónyi kenőpénzt kapott.

A kedélyeket végül a Viorica Dăncilă kormányfő, a PSD ügyvivő elnöke és egy Tăriceanu közötti négyszemközti egyeztetés hűtötte le.

Az RMDSZ egyébként azt kérte, hogy egy héttel halasszák el a szavazást, a többi párt azonban ebbe nem ment bele, így végül megejtették a PSD számára kedvező eredményt hozó voksolást. A szavazás előtti felszólalások során Kelemen Hunor arról beszélt: helyre kell állítani az egyensúlyt a parlamentben, ezt pedig az RMDSZ politikusa is meg tudja teremteni. Hozzátette: a házelnöknek nem szabad a képviselők „főnökeként” viselkednie. 

Marcel Ciolacu a kormány lemondását követelő hangok kapcsán kijelentette: a demokrácia négyéves mandátumot jelent, és emlékeztetett: nem látta, hogy bárki is Emmanuel Macron francia elnök lemondását követelte volna csak azért, mert vasárnap csak 23 százalékos eredményt ért el az EP-választáson. Hozzátette: a kormány idő előtti eltávolításának egyetlen demokratikus útja a bizalmatlansági indítvány. Egyúttal igazat adott Kelemennek abban, hogy a házelnök nem a képviselők főnöke.

Raluca Turcan szerint akkor is nagy felelősség az indulása, ha nem volt sok esélye, a kormányoldalt pedig azért ostorozta, mert szerinte nem értette meg, miről szólt a polgárok vasárnapi szavazata.

A nemzeti kisebbségek dönthettek

A képviselőházi erőviszonyok egyik szemben álló oldal számára sem tették lehetővé, hogy önerőből megválassza saját jelöltjét. A házelnök megválasztásához 165 voks szükséges, ám a kormányoldal 159 képviselővel rendelkezik. A PNL–USR–PMP triónak még kevesebb, csak 107 voksa van.

A kormányoldal a nem magyar kisebbségek 17 fős frakciójának támogatására számíthatott, ez ugyanis rendszerint a regnáló hatalom mellett áll.

Az ellenzék a 21 vokssal rendelkező, de saját jelöltet indító RMDSZ-nek, illetve a kisebbségi frakciónak, valamint a Victor Ponta volt PSD-s kormányfő vezette Pro Románia 22 fős frakciójának udvarolhatott. Végül a kisebbségi frakció eldöntötte az ügyet a kormánykoalíció javára. A PSD országos végrehajtó testülete kedden este ült össze, hogy meghozza a vereség és a Dragnea elítélése után szükséges döntéseket. 

Marcel Ciolacu Buzăuból érkezett a parlamentbe, az 1967-ben született, jogász végzettségű politikus már 1990 óta a PSD tagja.