Antal Árpád szerint Orbán Viktor „generálta” a Kárpátokon túli RMDSZ-voksokat

Balogh Levente , Bíró Blanka 2019. május 29., 16:10

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök iránti szimpátia generálta a nagyszámú, Kárpátokon kívüli RMDSZ–szavazatot – erre a következtetésre jutott Antal Árpád, a sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnöke, a város polgármestere.

Fotó: Veres Nándor

Szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette, nem életszerűek a román sajtóban megjelent spekulációk, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szavazókat irányított át az RMDSZ-hez, hiszen a kampányban kiderült, román pártok számára az EP-választásoknak belpolitikai tétje volt, minden szavazat fontos volt számukra.

{K1}

„Én sokat utazom az országban a megyei jogú városok szövetségének tagjaként, és azt tapasztaltam, hogy egyszerű állampolgárok – a taxisofőr, a bolti eladó – kezdik dicsérni Orbán Viktort, amikor kiderül, hogy magyar vagyok” – részletezte Antal Árpád.

Szerinte a Kárpátokon kívül az RMDSZ-re leadott szavazatok az Orbán Viktor iránti szimpátia, és a román politikum irányában „furcsán megnyilvánuló” tiltakozás jelei.

Antal Árpád rámutatott, a román politikusok nyilatkozataiban mindenkinek a sorok között kell keresnie az üzenetet, ezzel szemben Orbán Viktor egyszerűen, érthetően fogalmaz, kimondja, amit sok esetben a románok is gondolnak. „Az Orbán Viktorról szóló román cikkek hozzászólásaiból is kiderül, hogy sokan értékelik a karakánságát, ahogy kimondja, amit gondol a migrációról, az európai keresztény kultúra védelméről” – mondta a sepsiszentgyörgyi politikus.

A szociológus végzettségű Antal Árpád rámutatott, a legkisebb magyar faluban is kapnak „lehetetlen román jelöltek” szavazatot, de az ilyen kivételek nem tudnak 15–20 százaléknál nagyobb eltérést generálni, most viszont többszörösére nőtt a Kárpátokon kívül az RMDSZ-re leadott szavazatok száma, szerinte ez az Orbán Viktor iránti szimpátiával magyarázható. 

Kérdésünkre ugyanakkor kifejtette, a következő időszakban az ország „újratervezése” várható, és minden újrakezdés lehetőségeket és veszélyeket is jelenthet a magyar közösség számára. Kialakulhat egy igény arra, hogy az országnak legyen egy új alkotmánya, hiszen a jelenlegi azt is előírja, hogy nem lehet módosítani.

Ez új lehetőséget jelentene az ország és a magyarság számára is, hiszen a jelenlegi alaptörvény „köszönőviszonyban sincs a valósággal”.

Például bírósági döntések születnek a magyar feliratok ellen, arra hivatkozva, hogy az alkotmányban az áll, a ország hivatalos nyelve román, de egymásra csúsznak az állami és a parlamenti szféra hatáskörei is. Antal Árpád szerint a jelenlegi alkotmány egyik rákfenéje, hogy biztosítja a politikai migrációt, amit éppen be kellene tiltania, hiszen a román politikusok mintegy 10 százaléka nem abban a pártban fejezi be a mandátumát, amelyben elkezdte, ez azt jelenti, hogy egymillió szavazópolgár akarata torzul.

Az újrakezdés veszélyei, hogy az új politikai alakulatok nem tudják teljesíteni a túl nagy elvárásokat, és a csalódás miatt a következő választásokon a szavazók egy része a szélsőséges, eurofób pártokat támogathatja. „A következő hónapokban politikai instabilitás elé nézünk, izgalmas hetek következnek” – összegzett Antal Árpád.

Okoskodókat és butaságokat írókat emleget Porcsalmi Bálint

„Okosokról és okoskodókról”, illetve „hősökről és fanyalgókról” írt Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke Facebook-oldalán az RMDSZ által elért választási eredményekről annak nyomán, hogy kedden kiderült: a Kárpátokon túli román többségű megyékben rekorderedményt ért el a szervezet, összesen több mint 30 ezer voksot kapott olyan megyékből, ahol alig néhány tucatnyi vagy néhány száz magyar él.

„Választások után sok az okos, még több az okoskodó. Sok a hős és sok a fanyalgó. Az MPP szerint miattuk jutott be az RMDSZ, a USR-aktivisták szerint a Kárpátokon kívüli megyékből kapott szavazatokkal értük el az 5 százalékot, mások azt hajtogatják, hogy büntették az RMDSZ-t a szavazói. Elemezni lehet, okoskodni is, butaságokat is le lehet írni” – fogalmaz Porcsalmi, aki a továbbiakban három „tényt” ajánl mindenki figyelmébe. 

„Az ideiglenes és részleges eredmények alapján az RMDSZ az elmúlt 15 évben soha nem kapott ennyi szavazatot országos választáson. A nagyon magas részvétel ellenére az RMDSZ elérte az 5 százalékot, és továbbra is két európai parlamenti képviselője lesz a romániai magyaroknak. Az RMDSZ azért jutott be az EP-be, mert a magyar emberek támogatták, mert szavazatukkal nem hagyták, hogy képviselet nélkül maradjon a közösség. Ez az eredmény mindenekelőtt az ő érdemük. Én erre vagyok büszke” – írta Porcsalmi. 
Eckstein-Kovács Péter: nem voltak „lezsírozva” a román szavazatok

Nem gondolja Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ volt szenátora, hogy a szövetség által a Kárpátokon túl kapott jelentős számú szavazat az RMDSZ és a román pártok – elsősorban a Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti háttérmegállapodás eredménye lenne. A politikus a Krónikának a téma kapcsán az RMDSZ eredményét várakozáson felülinek minősítette, amiért gratulált is.

„Annak kapcsán, hogy a Regátból is elég sok szavazat van: én például ismerem a Suceava és a Mehedinți megyei RMDSZ-szervezet elnökét is. Ezek olyan emberek, akiknek van személyes kisugárzásuk, és meg vagyok győződve, hogy nem magyarok is szívesen szavaztak rájuk. Ezért én nem élek a gyanúperrel, hogy ezek valahogy lezsírozott szavazatok lettek volna” – fejtette ki Eckstein-Kovács Péter.