Gasztronómiai gazdagság, terítéken az irodalom – a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum tárlata az udvarhelyi Haberstumpf-villában

Krónika 2019. május 28., 13:37

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Írói fogások – terítéken az irodalom című kiállítását látja vendégül a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum. A tárlat szerdán 18 órakor nyílik a Haberstumpf-villában.

A sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát mutatja be a tárlat Székelyudvarhelyen Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Az evés és irodalom kapcsolatára összpontosít a május 29. és augusztus 9. között a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban látogatható kiállítás, amelyet a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szervez a székelyföldi intézménnyel közösen. A tárlat a sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát olyan kiemelt témákon keresztül mutatja be, mint az evés és a szakralitás vagy az ételek és a nemzeti identitás viszonya. A tárlat szerdán 18 órakor nyílik a Haberstumpf-villában.

A kiállítást Szilágyi Judit, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusa, a kiállítás kurátora nyitja meg, a megnyitón Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere köszönti a vendégeket, ünnepi beszédet mond Tóth László Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa képviseletében, a házigazda Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója lesz, közreműködik Pásztor Márk, a Tomcsa Sándor Színház színművésze.

Az étel élvezete és az evésben rejlő erotika, de akár furcsaságok bekebelezése is gyakran bukkan fel az irodalmi szövegekben.

„Most beleshetünk Krúdy leveses táljába – és nem csak képletesen. A kiállításon az írói relikviáknak egy sajátos, korábban aligha látható válogatását tálaljuk: klasszikus és kortárs íróink konyhai eszközei, edények, tányérok, evőeszközök, poharak sokasága került a vitrinekbe. Többek között Kazinczy kávéscsészéje, Madách Imre fűszertartója, Arany János pecsenyéstálja, Csinszka cukortartója, Németh László tányérja, Nemes Nagy Ágnes teáskannája, Mándy Iván süteményestányérja, Weöres Sándor tányérja. A falakat kortárs írók tányérjai díszítik, például Fehér Béláé” – olvasható a különleges kiállításról a budapesti múzeum honlapján.

A tárlat irodalmi szövegek segítségével reflektál napjaink gasztroőrületére, megmutatja, hogy nemcsak az evés öröme vagy az étel hiánya az örök jelenség, de a róla való beszéd is.

„A kiállítás az evés és az irodalom lehetséges összefonódásait olyan fontos témákon keresztül mutatja be, mint a szakralitás, a nemzeti identitás, az erotika, a halál, az éhezés, az evés élvezete vagy éppen az evési furcsaságok és zavarok. Valamennyiben a sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagsága bontakozik ki” – áll a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum közleményében. A tárlatot nemcsak a budapesti múzeumban, de a Párizsi Magyar Intézetben is láthatta már a közönség.