Mezei szerint az MPP nélkül nem lett volna meg az RMDSZ öt százaléka a vasárnapi választáson

Krónika 2019. május 27., 11:58

Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint ha az általa vezetett alakulat nem mozgósítja híveit, az RMDSZ nem lépi át az ötszázalékos küszöböt a vasárnapi európai parlamenti választáson.

Mezei János Fotó: Gergely Imre

A politikus hétfőn Gyergyószentmiklóson tartott sajtótájékoztatóján köszönetét fejezte az MPP  tagjainak és szimpatizánsainak, hogy félretéve a politikai hovatartozást, részt vettek a vasárnapi megmérettetésen, és a Kárpát-medencei magyar összefogásra szavaztak. Mezei János közölte, a polgári párt megelégedéssel nyugtázza, hogy a választópolgárok megértették: alá kell rendelni a rövidtávú politikai cselekvéseket annak, hogy Európában erős képviselettel lehessen kiállni a magyar nemzet számára fontos ügyekért.

{K2}

Az MPP elnöke úgy vélekedett: bebizonyosodott, hogy a polgári párt volt „ismét” a mérleg nyelve az EP-választáson.

„Ha nem veszünk részt a választásokon, ha nem használjuk mozgósító erőnket, nem lett volna meg az elegendő szavazat ahhoz, hogy bár egy erdélyi magyar képviselő is bejusson az Európai Parlamentbe” – értékelt a pártelnök. Rámutatott, az MPP Vincze Lórántot, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökét saját jelöltjének tartotta a kampány során.

Mezei János a sajtótájékoztatón elmondta, a Kárpát-medencei, ezen belül az erdélyi magyar kisebbségeket érintő sérelmek gyakorisága azt mutatja, a jövőben sem lehet hátradőlni, a jogfosztásokra orvoslatot kell nyerni. „Ezt kemény, következetes és kitartó munkával lehet elérni. Bízunk abban, hogy a szervezetünk és Vincze Loránt FUEN-elnök közötti megállapodás gyakorlatba ültetésével markánsan kiállhatunk a magyar nemzeti ügy szolgálata és az erdélyi autonómiaformák megteremtése mellett” – fogalmazott az MPP vezetője.

{K1}