Johannis lemondásra szólította fel a kormányt, Dragnea nemet mond – Cioloș a magyarok mozgósításáról beszélt

Páva Adorján 2019. május 26., 21:57

Az európai parlamenti választások után a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) le kell mondania a kormányzásról – jelentette ki a vasárnap esti urnazárást követő sajtótájékoztatóján Klaus Johannis.

Fotó: Veres Nándor

„Az eredmények nyomán a PSD-kormánynak mennie kell.

Ez egy olyan eredmény, amelyet már sehogy sem lehet kimagyarázni”

– mondta az Agerpres szerint az államfő, aki szenzációsnak nevezte a részvételt az EP-választáson, illetve a referendumon.

{K1}

„A részvétel szenzációs. Az EP-választásokon körülbelül 50 százalékos, a referendumon köörülbelül 40 százalékos a jelenlét. Drága románok, köszönöm egyértelmű, határozott szavazatukat, amelyet egyetlen romániai politikus sem téveszthet szem elől. A népszavazás sikeresnek bizonyult. Egyértelmű és határozott voksot adtak a korrekt politizálásra, a független igazságszolgáltatásra, a románok és Románia érdekeit szem előtt tartó jó kormányzásra. Köszönöm, hogy részt vettek az általam összehívott népszavazáson” – mondta Johannis az urnazáráskor tartott sajtótájékoztatóján.

„Az EP-választások eredménye a szavazók akaratát fejezi ki. A Nemzeti Liberális Párt nagyon jó eredményt ért el, gratulálok neki. A Mentsétek meg Romániát Szövetség szintén nagyon jó eredményt ért el, nekik is gratulálok!

A Szociáldemokrata Párt kormánya két és fél év alatt elért megvalósításainak megfelelő eredményt mondhat magáénak: semmit nem tettek, semmit nem kaptak! A PSD óriásit zuhant a 2016 decemberi választásoktól máig. Ez is jelzi, mit gondolnak a románok erről a csődöt mondott PSD-kormányzásról.

Egyértelmű, hogy a romániai demokrácia eme balesete, ahogyan már korábban is neveztem a PSD-kormányt, el kell hogy tűnjön” – mondta az államelnök.

Liviu Dragnea azt hangoztatta, az EP-választások exit poll eredményei nem olyanok, amelyek megörvendeztetik a PSD-t, ám ezek nem befolyásolhatják a bukaresti kormányzást.

Szerintem a koalícióra nem szabad hatással lenniük a mostani eredményeknek. Ez a gyűlölet vihara volt”

– fogalmazott a Szociáldemokrata Párt elnöke, aki három célkitűzést nevezett meg: hogy a PSD egységes maradjon, hogy a koalíció fennmaradjon, és ne adják át a kormányzást. „Felszólítom a kormányfőt, nehogy benyújtsa lemondását. A kormányprogramot végig kell vinni” – jelentette ki Dragnea a PSD székhelyén.

Nincs okom a lemondásra – jelentette ki vasárnap este Viorica Dăncilă kormányfő, leszögezve, mögötte állnak a román állampolgárok, akik bíznak ebben a kormányban. „Nincs okom lemondani, rengeteg olyan román állampolgár áll mögöttem, akik bíznak ebben a kormányban. (...) Most az EP-választásokon szavaztunk, nem a parlamenti választásokon. Ha valóban le akarják váltani a kormányt, nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt” – jelentette ki a sajtó képviselőinek kérdésére a Szociáldemokrata Párt székhelyén tartózkodó Dăncilă.

{K2}

Ludovic Orban szerint mától egyetlen politikai vezető sem beszélhet amnesztiáról vagy közkegyelemről, az igazságszolgáltatás sürgősségi kormányrendeletekkel való porrá zúzásáról. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke vasárnap este az exit poll eredmények ismertetése után köszönetét fejezte ki azoknak a polgároknak, akik elmentek szavazni és a PNL-re voksoltak.

Biztos vagyok benne, hogy a szavazatok megszámlálása után a PNL az első helyen lesz a pártok között az európai parlamenti választásokon”

– jelentette ki Orban. – Gratulálok ellenzéki partnereinknek az elért eredményhez. Világos, hogy jelenleg többségünk van egy olyan legitim kormány támogatásához, amely valóban a polgárokat képviseli. (...) Ami a többieket illeti, világosan megmondom nekik:

akik ma kormányon vannak, gyorsan menjenek haza, holnap mondjanak le, különben az emberek állítják félre őket.

A mai szavazás egyértelműen azt mutatja, hogy a jelenlegi többségi koalíciónak már nincs legitimitása Románia kormányzásához, a polgárok mai szavazata határozott és egyértelmű változást sürget Romániában, és világosan mutatja, hogy az emberek túlnyomó többsége már nem fogadja el, hogy egy olyan koalíció legyen hatalmon, amely csúfot űzött a románokból – mondta Orban az Agerpres szerint a PNL székhelyén adott nyilatkozatában.

Dacian Cioloş, a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke szerint az ország újjászületéséért és egy európai Romániáért szavaztak vasárnap a román állampolgárok. 

„A mai szavazás azt bizonyítja, hogy Románia újjászületik.

Románia állampolgárai végre értelmet adtak szavazatuk révén a demokráciának.

Köszönjük a több mint 9 millió román állampolgárnak, akik ma elmentek szavazni és bebizonyították, hogy Románia egy európai ország, és Európának is példát mutatnak arról, hogy mire képes egy nemzet, ha a társadalom meg akarja mutatni a politikusoknak, mely irányba kell tartaniuk” – mondta az Agerpres szerint Cioloş.

A PLUS elnöke szerint a magyar közösség sorában is „kiemelkedő mozgósítás” volt tapasztalható.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy fogalmazott: a népszavazáson leadott voksok jelentik az első lépést abba az irányba, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet! elnevezésű kezdeményezés alkotmányos előírássá váljon. „Erre a válaszra építhetjük a jövőt” – mondta Barna. Hozzátette,

a külföldi szavazókörzeteknél kialakult helyzet miatt a Dancilă-kabinetnek le kell mondania.

„A 2014-es tapasztalat ellenére ismét ilyen szörnyű helyzetbe hozták a határon túl élő román állampolgárokat. Ez elfogadhatatlan. Ha ígéreteket akarunk tenni a győzelmi percekben, akkor az USR-PLUS Szövetség azt ígéri, hogy a külföldi románokat soha sem fogják gázzal lefújni, soha nem fogják őket semmibe venni, és ennek érdekében az elektronikus szavazás és a levélszavazás bevezetése – amelyre vonatkozóan az USR már benyújtott egy törvénytervezetet a parlamentben – az USR-PLUS Szövetség prioritásai közé tartozik majd, amikor kormányra kerülünk” – mondta Dan Barna.

Az USR elnöke szerint a parlament elveszítette legitimitását, és a helyes eljárás az előre hozott választások kiírása lenne.

„A mai voks azt mutatja, hogy Románia és a románok új, tisztességes és kompetens politikai osztályt akarnak. Nem fér kétség hozzá, hogy ennek a kormánynak mennie kell” – hangsúlyozta Barna, aki szerint ez két módon valósulhat meg: vagy lemond a kabinet, vagy bizalmatlansági indítvánnyal leváltják.