Meghaladta a részvétel a 40 százalékot, három százalékos a magyar lemaradás

Krónika 2019. május 26., 19:08

Két órával urnazárás előtt a szavazópolgárok 43 százaléka adta le voksát a vasárnapi európai parlamenti választásokon. A magyarlakta megyék közül csak Biharban és Szilágyban haladta meg a részvétel az országos átlagot.

Fotó: Haáz Vince

Az országos választási iroda (BEC) honlapján folyamatosan frissített adatok alapján 19 óráig 7,8 millió választópolgár, a szavazásra jogosultak 42,8 százaléka járult urnák elé. Városon 4,5, míg vidéken 3,3 millió szavazó adta le voksát.

A magyarlakta megyék közül Hargitában 41, Kovásznában 37, Marosban 42 százalékos a részvételi arány.

Bihar és Szilágy megyében kiemelkedő, 46 százalékos a részvétel, míg Szatmárban 36 százalékos. A legmagasabb, 54 százalékos részvételt 19 órakor Ilfov megyében regisztrálták, ezt követi Kolozs 53 százalékkal.

Barna Gergő szociológus szerint ha elmarad a magyar részvétel az országostól, veszélybe kerül az 5 százalékos küszöb átlépése. A szakértő még a 18 órás részvételi adatokat kommentálva közölte, továbbra is azt látni, hogy jelentősen megugrott a részvétel a korábbi európai parlamenti, és a 2016-os romániai parlamenti választáshoz képest, és ez véleménye szerint ki is fog tartani urnazárásig.

Barna Gergő elmondta, habár valamelyest felzárkóztak a magyar megyék is, továbbra is 3 százalékos a lemaradás az országos részvételhez képest. Bár az elmúlt években azt lehetett tapasztalni, hogy délután 16-18 óra körül kiegyenlítődik a román és a magyar részvétel, de ez most nem történt meg. Az RMDSZ hírlevele által idézett szakember szerint teljesen más dinamikát rajzolt ki a szavazás napja, mint a korábbi választások, ezért nehéz megmondani, hogy mi fog történni a következő két és fél órában.

„A részvételkülönbségtől függ az eredmény: ha elmarad a magyar részvétel az országostól, veszélybe kerül az 5 százalék" – jelentette ki a kolozsvári szociológus.