Hosszú sorok kígyóznak a külföldi szavazókörzetek előtt, Johannis a hatóságok beavatkozását követeli

Krónika 2019. május 26., 17:45

Klaus Johannis államelnök azt kérte vasárnap a hatóságoktól, „sürgősen találjanak megoldásokat” arra, hogy minden állampolgár élni tudjon szavazati jogával.

Fotó: Veres Nándor

Az államfő azután foglalt állást, hogy különböző beszámolók szerint számos külföldi szavazókörzetnél több ezer román állampolgár várja, hogy leadhassa szavazatát az európai parlamenti választáson.

Románia olaszországi, nagy-britanniai, belgiumi, spanyolországi és németországi nagykövetségei és konzulátusai előtt kígyózó sorok alakultak ki kora délután, több helyen elfogytak a szavazólapok, emiatt a türelmetlen, több órája várakozó emberek szidalmazni kezdték a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD).

Ehhez hasonlóan több romániai nagyvárosban is sorok alakultak ki, kolozsvári, nagyszebeni, bukaresti és konstancai szavazókörzetek előtt várnak bebocsátásra a választópolgárok.

Klaus Johannis közölte, bárhol is szavazzanak, a világ bármely városában vagy Romániában, senki sem akadályozhatja meg a választópolgárokat abban, hogy éljenek szavazati jogukkal. „Kérem, ne veszítsék el türelmüket, ne mondjanak le szavazati jogukról azért, mert egy inkompetens kormány arra kényszeríti önöket, hogy hatalmas sorokat álljanak azért, hogy gyakorolhassák alkotmányos jogukat. Köszönöm, hogy egy jobb Romániát szeretnének!” –  írta Facebook-bejegyzésében az államfő

Klaus Johannis arra kéri a választások szervezéséért felelős hatóságoktól, sürgősen találjanak megoldásokat arra, hogy a mai napon minden állampolgár élni tudjon szavazati jogával. Hasonló kérést terjesztett elő több ellenzéki párt elnöke is.