Viorica Dăncilă meggondolta magát, mégsem szavaz az igazságügyi referendumon

Krónika 2019. május 25., 12:17

Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentette, mégsem adja le voksát a Klaus Johannis államfő által igazságügyi témákban kiírt vasárnapi népszavazáson. A kormányfő az elnök megnyilatkozásai miatt gondolta meg magát.

Viorica Dăncilă miniszterelnök Fotó: Haáz Vince

A miniszterelnök az Antena 3 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, eltökélt szándéka volt szavazni a vasárnapi európai parlamenti választással egy időben zajló referendumon is, be akarta ugyanis bizonyítani, hogy „kiegyensúlyozott”. Klaus Johannis elmúlt napokban tett nyilatkozatai alapján (amelyekben az államfő élesen bírálta a balliberális kormánykoalíciót) azonban arra a következtetésre jutott, hogy a referendum az elnök személyes ambíciói számára bír téttel. Dăncilă szerint az államfő kzdeményezése kifejezetten az általa vezetett kormány és a Szociáldemokrata Párt (PSD) megdöntését célozza.

Éppen ezért jeleztem kollégáimnak, hogy nem leszek tettestárs az államfő eme megnyilvánulásában, és nem szavazok a referendumon” – szögezte le a csatornának nyilatkozva a miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette, Johannis saját, valamint az általa támogatott ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) kampányérdekeire használja a népszavazást és annak témáját. Közölte azt is, hogy vasárnap nem is veszi át a referendumon a két szavazólapot.

Viorica Dăncilă szerdán nem kis meglepetésre azzal magyarázta a referendumon való részvételét, hogy mindig is támogatta a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. A miniszterelnök három nappal ezelőtti állásfoglalása azért volt meglepő, mert a PSD bírálta Johannist a népszavazás miatt. Szerintük az elnök csak azért szervezte a referendumot a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás időpontjára, hogy beavatkozhasson a kampányba és saját volt pártját, a PNL-t segítse.

Bár a PSD nem tett közzé bojkottfelhívást, Liviu Dragnea pártelnök és a többi PSD-politikus nyilatkozataiból arra lehetett következtetni: azt remélik, hogy a népszavazás nem éri el a 30 százalékos érvényességi küszöböt. A kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE nyíltan arra biztatja híveit, hogy vasárnap csak az EP-szavazólapot vegyék át, a referendumon ne adják le voksukat.