Gyűlöletkeltés miatt feljelentést tett George Simion ellen Oltean Csongor EP-képviselőjelölt

Krónika 2019. május 24., 19:23

Gyűlöletkeltés vádjával feljelentést tett az úzvölgyi temetőben a magyarokat provokáló George Simion román EP-képviselőjelölttel szemben Oltean Csongor, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje.

Oltean Csongor

A magyar politikus szerint George Simion a román közszolgálati rádió szerdai műsorában félreérthetetlen módon szított gyűlöletet az erdélyi magyar közösséggel szemben. Oltean Csongor kínosnak nevezte, hogy a román jelöltnek „csupán ennyire futja”.

Az RMDSZ-es politikus szerint ebből az akcióból is egyértelműen látszik, hogy George Simion „megélhetési provokátor”, aki abból próbál politikai tőkét kovácsolni, hogy a magyar közösséget támadja.

Az RMDSZ hírlevele szerint a román jelölt arról beszélt, hogy az úzvölgyi temetőben történtek – ahol állítása szerint bántalmazták őt – a politikai osztály miatt fordulhattak elő, amelyik szeparatizmust és etnikai gyűlöletet szorgalmaz, illetve autonómiáért és képzelt térségekért könyörög (utalva ezzel Székelyföldre). A rádióban azt mondta, hogy az etnikai elemet szavazatok szerzésére használják, majd egy hirtelen fordulattal úgy fogalmazott: informálni fogja az európai intézményeket, hogy miként diszkriminálják a Hargita, Kovászna és Maros megyei románokat, miként van egyre kevesebb templomuk és iskolájuk, és hogyan nem alkalmazzák őket, mert nem ismernek „egy bizonyos nyelvet”.

„Törvényt sértett, hiszen gyűlöletkeltő beszédet mondott egy etnikai kisebbséggel szemben, ugyanakkor tilos lett volna vádakat felhozni olyan büntetőjogi vagy akár morális kérdésekben, amelyeket nem támaszt alá” – vélekedett Oltean Csongor.

A vasárnapi megmérettetésen függetlenként induló George Simion aktivista a múlt pénteken a közösségi hálón élő közvetítésben provokálta az úzvölgyi temető védelmére kiment székelyeket, ugyanakkor állítása szerint egy magyar férfi bántalmazta. Simion feljelentése nyomán csütörtökön öt, Hargita és Bákó megyei helyszínen házkutatást folytatott a rendőrség, és az ügyben ütlegelés és más erőszakos cselekmények, illetve rongálás és lopás miatt folyik eljárás, többek között László Antal, Csíkszentmárton alpolgármestere ellen.