Év végéig elkészülhet az észak-erdélyi autópályának a román–magyar határig tartó szakasza

Krónika 2019. május 24., 18:38

Elkezdődtek az észak-erdélyi autópálya határmenti, megközelítőleg 5 kilométer hosszú szakaszának tulajdonképpeni építési munkálatai – jelentette ki Răzvan Cuc szállításügyi miniszter pénteken, a Bihar településen levő építőtelepen.

Răzvan Cuc közlekedési miniszter terepszemlén Fotó: Közlekedési Minisztérium

Cuc az építőtelepen jelen levő újságíróknak elmondta, kormánytámogatást fog nyújtani az építkezési cégeknek, amelyek ígéretet tettek, hogy még az idén befejezik a 3C3 jelzésű szakaszt, bár a munkálatok elvégzési ideje 15 hónap lenne.

A tárcavezető rámutatott, a pályaszakasz építését végző cégtársulás határidő előtt fejezte be a tervezést, és április 13-án nekilátott az előkészületi terepmunkáknak, kiépítette a szervízutakat és a helyszínre szállította az építkezési anyagok nagy részét, így csütörtökön elkezdhette a tulajadonképpeni munkálatokat a sztrádán.

„Pótösszegeket fogunk kiutalni az építőnek, hogy növelhesse munkakapacitását, dolgozhasson éjszaka is, és további munkagépeket hozzon a helyszínre. Ez a projekt a PSD-kormány alatt indult el, és a PSD-kormány alatt lesz véglegesítve is” – idézte a szállítási minisztert az Agerpres hírügynökség.

Az észak-erdélyi autópálya 3C3 jelzésű, Bihar–Bors-szakaszának építésére 2018 decemberében írták alá a szerződést, melynek értéke 134 millió lej. A román–magyar határig tartó mintegy 5 kilométeres szakaszon a terv szerint többek között egy parkolót is kialakítanak a határ közelében. A kivitelezési idő 19 hónap, amelyből 4 hónap a tervezésre volt beütemezve. A munkálatokat egy cégtársulás végzi.