Tőkésék a választással hozzák összefüggésbe az RMDSZ-nek a koalícióval történt szakítását

Krónika 2019. május 24., 18:33

Az EMNP és az EMNT nem tartja véletlennek az RMDSZ-nek a román kormánykoalícióval való szakítása bejelentésének időzítését, és kételkedik „a változtatás valós elhatározását illetően”.

Tőkés László, az EMNT és Csomortányi István, az EMNP elnöke Fotó: Bálint Eszter

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), valamint Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke pénteken közös nyilatkozatban foglalt állást annak kapcsán, hogy az RMDSZ csütörtökön megvonta támogatását a román kormánykoalíciótól, a bukaresti kormányt téve felelőssé az úzvölgyi katonatemető körüli helyzet elmérgesedéséért.

A két politikus a '89-es temesvári eseményeket követő három évtized „legkártékonyabb, bűnszövetkezetben működő” politikai alakulatának nevezi a román Szociáldemokrata Pártot (PSD).

Emlékeztetnek, hogy a „magyarság szempontjából természetellenes” RMDSZ–PSD-együttélés káros következményeire évek óta rámutattak, illetve számon kérték ennek hiányzó eredményeit. Tőkés és Csomortányi szerint az RMDSZ-elnök megállapítása elkésettnek tűnik, utolsó cseppnek a MOGYE ellehetetlenítésének, a Beke–Szőcs-ügynek, a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyének, a büntető törvénykönyv módosításának, a zászló- és feliratpereknek kellett volna lennie.

A két szervezet vezetője úgy véli, „példa nélkül áll még a romániai magyar politikacsinálás balkáni iskolázottságú viszonyai között is, hogy az RMDSZ az úzvölgyi katonai temetőben elkövetett kegyeletsértést, a temetőgyalázás ügyét használja ürügyként az eddigi politikai tettestársaival való szakításra”.

„Különösképpen úgy és olyan körülmények között, amikor a temetőgyalázást politikai szövetségesei követték el, ráadásul éppen az RMDSZ helyi vezetőinek kárhozatos tétlensége és hivatali mulasztásai közepette. Az erdélyi magyar közéleti ugar örökösen következmények nélküli terepén túlzó lenne a személyes felelősségvállalás iránti igényről beszélnünk, a történteket illetően azonban az illetékesek részéről – a betelt pohár birtokában is – legalább egy szerény bocsánatkérésnek helye lenne” – szerepel Tőkés László és Csomortányi István közös nyilatkozatában.