Kézfogás az úzvölgyi temetőért – szolidaritási akciót szerveznek szombaton Csíkszentmártonban

Krónika 2019. május 24., 16:03

Az Úzvölgye Kezdeményező Testület szombaton 17 órára szolidaritási rendezvényre hívja Csíkszentmárton központjába mindazokat, akiknek fáj a magyar haditemető területének jogtalan kisajátítása, a földjében nyugvó hősök nyugalmának megzavarása.

Fotó: Gábos Albin

A Facebook közösségi oldalon meghirdetett esemény leírásából kiderül, azokat is várják, akik vissza akarják állítani Székelyföld történelmi határait.

„Területeinket elorozzák, sírjainkat meggyalázzák, a jussunk és jogaink védelmében kiálló nemzettársainkat meghurcolják. Ezt nem tűrhetjük tovább! Véget kell vetni a hatalmi önkényeskedésnek! – áll a Facebook-esemény leírásában. –

Nem engedjük, hogy ágyukban alvó, apró, ártatlan gyermekeink csendőrök csörömpölésére ébredjenek, rendőri meghurcoltatástól rettegve induljanak iskolába, ahol társaik azt kérdezik tőlük: hova és miért vitték el apukádat?

Tudjuk, hogy nehéz egyik napról a másikra mindent félretenni és indulni de most erre van szükség, mindenki vegyen egy nagy levegőt, szervezze át a programját, és szombaton irány Csíkszentmárton! Találkozunk 17:00 órakor! Határt kell szabni!”

Amint arról beszámoltunk, csütörtökön házkutatást folytatott a rendőrség az úzvölgyi katonatemető román keresztjeinek és ortodox emlékművének letakarásával és egy román EP-képviselőjelölt állítólagos bántalmazásával összefüggésben Hargita megyében. Az ügyben a Bákó megyei nyomozó hatóságok jártak el.

{K1}

Csütörtökön reggel a csíkszeredai rendőrségen előállították László Antalt, Csíkszentmárton alpolgármesterét, akinek az RMDSZ közlése szerint reggel 6 órakor rátörtek a családjára, hogy házkutatást tartsanak nála. A szövetség hírlevele szerint a házkutatás alapja az a feljelentés lehet, amelyet George Simion aktivista, független EP-képviselőjelölt tett azután, hogy az úzvölgyi katonatemetőben provokálta a magyar embereket.

Két férfi ütlegelésével, két mobiltelefon eltulajdonításával, illetve további egy készülék megrongálásával gyanúsítják Csíkszentmárton alpolgármesterét az úzvölgyi konfliktus ügyében – nyilatkozta a Székelyhon megkeresésére Sükös József, László Antal védőügyvédje.

{K2}

Mint ismeretes, a csütörtöki történések közepette felmondta a 2016-os decemberi választások után megkötött parlamenti együttműködését az RMDSZ a bukaresti szociálliberális kormánykoalíció pártjaival. „A magunk részéről az együttműködési protokollumot a helyzet rendezéséig okafogyottnak tekintjük. A ma reggeli eseményekkel betelt a pohár” – fogalmazott Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke hozzátette, a szövetség elfogadhatatlannak tartja a bukaresti kormánynak az úzvölgyi temető ügyével kapcsolatos magatartását.

{K3}