Az RMDSZ okafogyottnak tekinti parlamenti együttműködését a bukaresti kormánykoalícióval

Krónika 2019. május 23., 14:31

Felmondta a 2016-os decemberi választások után megkötött parlamenti együttműködését az RMDSZ a bukaresti szociálliberális kormánykoalíció pártjaival – jelentette be csütörtökön Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Vége a „barátságnak”? A magyarellenes megnyilvánulások és a be nem tartott ígéretek miatt a levegőben lóg kormánypártokkal való szakítás Fotó: Barabás Ákos

Állásfoglalásában Kelemen Hunor közölte, a mai naptól kezdődően az RMDSZ nem támogatja a román kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem. „A magunk részéről az együttműködési protokollumot a helyzet rendezéséig okafogyottnak tekintjük. A ma reggeli eseményekkel betelt a pohár” – szerepel az alakulat hírlevele által közzétett dokumentumban.

Kelemen Hunor hozzátette, a szövetség elfogadhatatlannak tartja a bukaresti kormánynak az úzvölgyi temető ügyével kapcsolatos magatartását.

A politikus szerint az RMDSZ továbbra is azt várja, hogy a kormány állítsa helyre az eredeti állapotokat az úzvölgyi sírkertben és indítson eljárást hivatalból a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek. Kelemen úgy véli, a helyzet jogi értelemben világos: az úzvölgyi katonasírokra való törvénytelen ráépítkezés kimeríti a büntető törvénykönyv sírgyalázás bűncselekményére vonatkozó 383. cikkelyének előírásait, míg az azt követő provokációk a 369. cikkely szerinti gyűlöletszítás bűncselekményének fogalmát. Továbbá szerinte a dormánfalvi önkormányzat közpénzből, engedély nélkül más önkormányzat területére történt építkezése hivatali visszaélésnek számít.

„Egyértelmű kérésünk ellenére a kormány nem tett határozott lépéseket a helyzet további elmérgesedésének megakadályozásáért. Ez a hatóságok és a PSD–ALDE-kormány felelőssége. Hasonlóképpen a kormány felelőssége, hogy állítsa le azt, hogy az ügyben eljáró állami intézmények kettős mércét alkalmazzanak. Sokadszorra fordul elő, hogy erdélyi magyar embereket másodrangú állampolgárként kezelnek” – olvasható az RMDSZ elnökének állásfoglalásában.

A politikus hozzátette, a kormány magatartását etnikai, morális és politikai szempontból egyaránt elfogadhatatlannak tartják.

Korábban a PSD-ALDE-koalíciót rendszeresen bíráló román sajtóorgánumok közölték: értesüléseik szerint az RMDSZ eredetileg a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokat követően akart dönteni a megállapodás felmondásáról, de

az úzvölgyi katonatemető körül kialakult botrány, a szövetség tisztségviselőinek meghurcolása miatt az alakulatban felerősödött az elégedetlenség.

Az RMDSZ politikusai egyrészt azt kifogásolják, hogy a koalíciós pártok nem tettek mindig eleget a konkrét megállapodásoknak, másrészt a szociáldemokratákkal folytatott együttműködést nem fogadta jól a magyar közösség, ami hátrányosan érintheti az RMDSZ választási eredményeit – írta a Hotnews. A portál szerint a belső elemzések azt mutatják, hogy az RMDSZ támogatottsága 5 százalék alá esett és képviselet nélkül maradhat az EP-ben.

A PSD-ALDE kormánykoalíció több törvényhozója átigazolt a választások óta a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Románia párthoz, így

a képviselőházban a koalíció már csak az RMDSZ és a nem magyar kisebbik frakció támogatásával tudja elfogadni a sarkalatos törvényeket.

A szenátusban a PSD-nek egyedül is többsége van.

A két ház együttes ülésén a kormánykoalíció jelenleg 240 szavazattal rendelkezik, míg egy új kormány beiktatásához (vagy a tisztségben lévő megbuktatásához) 233 voksra van szükség. A mindenkori kormányt legtöbbször támogató nem magyar kisebbségi frakciónak 17 képviselője van. A 30 törvényhozóval rendelkező RMDSZ nem tagja a kormánynak, de két és fél éve parlamenti együttműködési megállapodást kötött a kormánykoalícióval az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról és többnyire együtt szavaz a kormányoldallal.