Johannis nem hajlandó újabb szociáldemokrata politikusnak kormányalakítási megbízást adni

MTI 2019. május 22., 18:59

Nem hajlandó újabb szociáldemokrata politikusnak kormányalakítási megbízást adni Klaus Johannis államfő abban az esetben, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) Viorica Dăncilă miniszterelnököt is lemondatja, vagy megbuktatja.

Johannis szerint a vasárnapi választás eredménye „változásokat” idéz majd elő a román politikai életben Fotó: Facebook/Klaus Iohannis

A PSD-t folyamatosan bíráló jobboldali elnök ezt egy szerdai sajtóértekezleten újságírói kérdésre válaszolva szögezte le.

Johannis eddig nem vitatta el a 2016-os decemberi parlamenti választásokat fölényesen megnyerő PSD-től a kormányalakítás jogát, annak ellenére, hogy a szociáldemokraták már kétszer leváltották saját miniszterelnöküket, amikor azok szembeszegültek Liviu Dragnea PSD-elnökkel. Most azonban a közvélemény-kutatások ellenzéki győzelmet jósolnak a közelgő európai parlamenti (EP-) választásokon, az elnök pedig korrupcióellenes népszavazást is kiírt május 26-ára, amit a kormánypárt elleni bizalmatlansági voksként állít be.

Johannis szerint a vasárnapi választás eredménye „változásokat” idéz majd elő a román politikai életben is, de nem volt hajlandó részletezni, hogy konkrétabban mire gondol. Az esetleges kormányfő-cserére vonatkozó újságírói kérdés azzal összefüggésben hangzott el, hogy Dăncilă az utóbbi időben több jelét adta függetlenedési szándékának, és kedden Liviu Dragnea pártelnök már burkoltan meg is fenyegette azzal, hogy egyetlen kormánytagnak sem kellene elfelejtenie, „miért tették oda, ahova tették”.

Johannis szerdai nyilatkozatában arra buzdította a román állampolgárokat, hogy vegyenek részt az igazságügyi témákról kiírt népszavazáson, és bírálta a PSD-t, amiért szerinte a háttérben végzett „aknamunkával” a referendum bojkottálására próbálja rávenni a polgárokat annak érvénytelenítése reményében. Az elnök szerint a médiahatóság „Dragnea utasítására” az utóbbi 30 évben először tagadta meg, hogy adásidőt biztosítson a közmédiában valamely választási kampány – jelen esetben a népszavazási mozgósítás – számára.

A baloldali kormánykoalícióval éles konfliktusban álló Klaus Johannis jobboldali államfő április 25-én hozott elnöki rendeletet a népszavazásról. Az elnök referendummal tiltatná meg, hogy Romániában amnesztiában részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői, vagy sürgősségi kormányrendelettel módosítsák a büntetőjogot.