Két év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották jogerősen Horváth Annát

Krónika , Rostás Szabolcs 2019. május 22., 14:22

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Horváth Anna egykori kolozsvári alpolgármestert szerdán a bukaresti legfelsőbb bíróság befolyással üzérkedés vádjával – közölte a Krónikával az ítélőszék sajtóosztálya.

Fotó: Bíró István

Az legfelsőbb bíróság sajtóosztálya által a Krónikának eljuttatott verdikt alapján Horváth Annát felmentették a pénzmosás vádja alól, ugyanakkor helybenhagyták az alapfokon született, befolyással üzérkedés miatt kiszabott két éves börtönbüntetést. Ennek végrehajtását ugyanakkor négy évre felfüggesztette a legfelsőbb bíróság.

Ezen túlmenően az ítélőszék arra kötelezi Horváth Annát, hogy részt vegyen egy, a társadalmi „visszailleszkedését” szolgáló programban.

Ennek keretében az RMDSZ-es politikusnak 100 napos közmunkát kell végeznie egy kolozsvári jótékonysági szervezet keresztény egészségügyi központjánál vagy a kincses városi önkormányzat közterület-fenntartó vállalatánál. Horváth Annát továbbá arra kötelezték, hogy rendszeresen jelentkezzen a kijelölt hatóságnál, fogadnia kell a felügyeletet ellátó megbízott látogatásait, előzetesen be kell jelentenie lakcíme, munkahelye esetleges megváltoztatását, tájékoztatnia kell a hatóságokat a megélhetési forrásairól, és be kell jelentenie minden öt napnál hosszabb eltávozást lakóhelyéről. Az alapfokú ítéletet fenntartva a bíróság a volt alpolgármestert két évre eltiltotta bármilyen választott és kinevezett köztisztség betöltésétől.

„Ettől a pillanattól kezdve, nem az én tisztem lesz értelmezni, értékelni a velem történteket. Mert jogászként azt tanultam, hogy végleges bírósági ítéletet, érintettként, csak tudomásul vehetünk, végre kell hajtanunk” – írta bejegyzésében Horváth Anna. A politikus hozzátette: egyetlen dolog maradt, amelyet természetesen meg fog tenni: az indoklás kézbesítése után az Európai Emberjogi Bírósághoz fordulva keresi „igazsága bizonyításának egy utolsó, kései lehetőségét”. Horváth Anna közölte azt is, hogy megválik választott önkormányzati tisztségétől, kolozsvári városi tanácsosi posztjától. A politikus ugyanakkor arra kéri híveit, menjenek szavazni az EP-választáson. „Ha valamit kérhetek, azt kérem tőletek, hogy bízzatok elöljáróitokban, bízzatok saját magatok erejében és józan ítélőképességében! Minden harcunkban, a fegyvert ugyan a mi kezünkbe adjátok, de a muníció, mindig nálatok marad! Menjetek el vasárnap és szavazzatok az RMDSZ-re, segítsetek meggyőzni a kétkedőket!” – közölte bejegyzésében Horváth Anna.

Jogerős ítéletében a legfelsőbb bíróság Fodor Zsolt kolozsvári üzletembert is felmentette a pénzmosás vádja alól. Mindazonáltal helybenhagyta az alapfokú, a vállalkozót befolyásvásárlás miatt egy év és hat hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtó ítéletet. Ezen túlmenően Fodor Zsolt sem tölthet be köztisztséget az ítélet kihirdetésétől számított két éven belül.

Az RMDSZ ügyvezető alelnöki tisztségét betöltő Horváth Annát tavaly márciusban alapfokon két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta befolyással üzérkedésért és pénzmosásért a Kolozs megyei táblabíróság.

A volt alpolgármestert ugyanakkor két évre eltiltották bármilyen választott és kinevezett köztisztség betöltésétől. A politikustól egyúttal elkoboztak 20 ezer lejt is. Az ügy másik vádlottja, Fodor Zsolt kolozsvári üzletember két év és hat hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott, és három évre próbára bocsátották. A befolyásvásárlásban és pénzmosásban vétkesnek talált vállalkozót emellett nyolcvan nap közmunkára is ítélték, amelyet vagy a kolozsvári közterület-fenntartó vállalatnál, vagy egy egészségügyi-karitatív intézménynél kell letöltenie.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 decemberében beterjesztett vádirata értelmében Horváth Anna hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára Fodor Zsolt ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. A nyomozó hatóság a kolozsvári vállalkozó ellen is vádat emelt az ügyben: őt befolyás vásárlásával és pénzmosással vádolták.