Lebuktak az úzvölgyi provokátorok

Krónika 2019. május 22., 12:30

Egy ország és benne mi, magyarok ismertük meg George Simion nevét, akit saját állítása szerint „megvertek” az úzvölgyi katonai temetőnél őrt álló magyarok.

Fotó: Pinti Attila

Az illető és egy másik, vele együtt provokálni érkezett román fiatalemberről készült képek bejárták a román sajtót. Azonban a szolgálatok sem találták meg a tökéletes ügynököt a feladatra, ugyanis a két észkombájn lazán lebuktatta saját magát: másnap ugyanis

visszatértek a katonai temetőhöz, hogy a zsákoktól azóta a magyarok által megszabadított keresztekre piros-sárga-kék szalagot kössenek, majd erről fényképeket is tettek közzé a közösségi médiában.

És ez okozta a vesztüket: talán azt gondolhatta a Moldovai Köztársaságból öt alkalommal kitiltott George Simion, aki két évvel ezelőtt csendőrökre támadt Bukarestben, de megúszta az ellene indított eljárást – lévén olyan nehézsúlyú politikusok álltak ki mellette, mint Victor Ponta vagy az azóta az ellene indult korrupciós eljárások miatt az országból elmenekülő Sebastian Ghiță, illetve Traian Băsescu egykori államfő pártjának, a PMP-nek vezéregyénisége, Eugen Tomac –, hogy a román hazafiság szelleme legyőzi a logikát. Hát nem sikerült.

A katonai temetőben tett második látogatásuk alkalmával ugyanis feltöltöttek egy fotót, amin szerepel ugyanaz a fiatalember, aki az állítólagos megverésnél is jelen volt, és mintha őt hagyták volna jobban helyben. Akkor még duzzadt ajkakkal, homlokon keletkezett horzsolásokkal, és felkötött bal karral bámult hősiesen a kamerába, hogy aztán alig 24 óra alatt eltűnjön a duzzadt ajak, nyoma se maradjon a horzsolásnak, és

a felkötött bal kar helyett a felkötött jobb karral nézzen hősiesen a kamerába.

Egyébiránt ugyanaz a fiatalember, aki március 15-én román trikolórba öltözve akarta provokálni az ünneplő magyarokat Sepsiszentgyörgyön.

A közösségi médiában aztán kommentelők ezrei ugrottak rá a leleplezésre, mire hőseink a lehető legegyszerűbb eljárást választották: törölték a bizonyító erejű fényképeket.

A román média pedig most elaludt, nem úgy, mint a zsákos akciónál: nem fedezte fel magának sem a fényképeket, sem a bennük rejlő szenzációt. Vajon miért?