Nem nyilatkoznak úzvölgyi szemeteszsákos akciójukról a „névtelen” aktivisták

Rostás Szabolcs 2019. május 20., 12:53

Nem válaszoltak, vagy csak feltételekkel nyilatkoztak volna akciójuk körülményeiről lapunknak az úzvölgyi civil akciócsoport tagjai, akik a múlt héten szemeteszsákokkal letakarták a katonai temetőben felállított betonkereszteket.

Fotó: Úzvölgyi civil akciócsoport

A Krónika levélben kereste meg az úzvölgyi katonatemetőben országos visszhangot kiváltó akciót végrehajtó civileket. Mint arról beszámoltunk, az önmagukat névtelen aktivistáknak nevező személyek fekete fóliával letakarták csütörtökön a félszáz betonkeresztet és az ortodox emlékművet az első világháborús sírkertben, ahol két táblát is elhelyeztek a következő – román és magyar – szöveggel: „Tartósítva a jelenlegi helyzet megoldásáig!”

Lapunk értesülései szerint a szemeteszsákos akciót végrehajtó, közleményükben is névtelenségbe burkolózó három személy egyike az Orbán Viktor kormányfőt a tusnádfürdői szabadegyetemen 2017-ben kifütyülő Ladó Andrea, a másik pedig a csíkszeredai Jancsó László Loránd. Utóbbi a közösségi oldalán feltüntetett adat szerint egy jobbára ismeretlen szervezet, a Romániai Székelyek Szövetsége Hargita megyei elnöke. A Krónika az úzvölgyi civil akciócsoport, továbbá Jancsó László Loránd drótpostacímén felvette a kapcsolatot velük, több kérdést feltéve a román keresztek letakarásával, az ügy hátterével és fejleményeivel kapcsolatban.

Választ csupán az akciócsoport címéről kaptunk, ebben a továbbra is névtelenségnél maradó egyik aktivista a részletes nyilatkozattétel feltételeként szabta meg, hogy a válaszokat teljes egészében lehozzuk.

Miután közöltük, hogy ezt nem tudjuk megígérni, a továbbiakban csupán a kérdéseinket és a Krónikát bíráló megjegyzéseket kaptunk. A zsákos akció végrehajtóinak kilétéről egyébként nem csak szemtanúk számoltak be. Ketten felismerhetőek azon a videófelvételen, amelyet román futballultrák tettek közzé Facebook-csoportjukban, és amelyet több román portál, valamint a B1 hírtelevízió is átvett honlapján. A közel háromperces felvételen az úzvölgyi civil akciócsoport tagjai éppen az ortodox emlékművet csomagolják be fekete fóliával. A videófelvétel forrása ismeretlen.

Egyébként Jancsó László Loránd közösségi oldalán posztolt bejegyzésében leírja, hogy az úzvölgyi akcióval nem provokálni akartak, hanem jelezni, hogy „nem minden székely alvó álmodozó”. „Nem csak akartuk, meg is mutattuk, hogy vagyunk elég elszántak, ez itt a különbség az rmdszes fejesek totojázásával szemben!!! (...) Én megtettem, amit a lelkiismeretem diktált és függetlenül, hogy a keresztek továbbra is fedetlenek már mostanra, számomra ki lettek vonva a forgalomból és nem csak jelképesen!” – olvasható a bejegyzésben.

Mint ismert, a fekete nylonzsákok nem sokáig maradtak a kereszteken, a temetőőrzést és virrasztást meghirdető úzvölgyi kezdeményező bizottság tagjai ugyanis provokatívnak tekintették az akciót, és az aktivisták távozása után eltávolították a fóliákat. Ennyi azonban elég volt a Bákó megyei rendőrségnek, amely a sajtóban megjelent fényképek alapján hivatalból helyszíni vizsgálatot indított a keresztek becsomagolása ügyében. A dormánfalvi önkormányzat által felállított betonkeresztek fekete zsákokkal történt letakarását az RMDSZ Székelyföldi Önkormányzati Tanácsa provokációnak nevezte és elhatárolódott mind a személyektől, mind az akciótól.