Băsescu szerint az úzvölgyi román kereszteket letakaró „primitíveket” sírgyalázásért felelősségre kell vonni

Hírösszefoglaló 2019. május 18., 17:56

„A törvény előtt kell felelniük azoknak a primitíveknek, akik műanyag zsákokkal borították be az úzvölgyi katonai temetőben a román katonák emlékére felállított kereszteket” – jelentette ki szombaton Traian Băsescu volt államfő.

Büntetést kér a „primitív sírgyalázókra”. Traian Băsescu szerint álprobléma, hogy tisztázni kell az úzvölgyi sírkert hovatartozását Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Az általa alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben európai parlamenti mandátumra pályázó politikus annak kapcsán szólalt meg, hogy csütörtökön az Úzvölgyi civil akciócsoport – a helyzet tisztázásáig  fekete fóliával burkolta be a román emlékművet és a névtelen román katonáknak állított betonkereszteket. A fóliát az úzvölgyi kezdeményező bizottság tagjai azonnal eltávolították, de az akciócsoport szétküldött felvételei elterjedtek a sajtóban, és a Bákó megyei rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Azt szeretném, hogy ezek a primitívek, akik beborították a román katonák keresztjeit, a törvény előtt feleljenek sírgyalázás miatt” – hangoztatta Traian Băsescu.

A volt államfő szerint „mese és merő álprobléma,” hogy a kérdést elemezni kell, és meg kell állapítani, hogy Hargita vagy Bákó megyéhez tartozik-e a kérdéses terület. Úgy vélte, mindez semmilyen formában nem jogosít fel az első vagy a második világháborúban hősi halált halt román katonák sírkeresztjeinek „meggyalázására”. „Azt akarom, hogy rövid nyilatkozatom a tiltakozás jeleként jusson el a primitív, magyar etnikumú román állampolgárokhoz. Figyelem, nem az összes magyar kisebbségiről beszélek, mert őket fenntartás nélkül tisztelem, de elutasítom a magyar szélsőségesek viselkedését és az RMDSZ-ét, amely már nem képviseli őket, illetve véleményem szerint az RMDSZ már csak a magyar szélsőségesek egy vékony rétegét képviseli” – idézte az Agerpres hírügynökség a volt államfőt.

Băsescu egyébként úgy tudja, hogy az úzvölgyi temetőben 1143 katona nyugszik, közülük 984 román, magyar, német, osztrák és orosz katona, akiknek nem ismert a személyazonossága.

Mint arról beszámoltunk, a Bákó megyei rendőr-főkapitányság pénteken hivatalból kivizsgálásba kezdett, miután az úzvölgyi katonai temetőben a román katonák emlékére nemrégiben felállított kereszteken műanyag zsákok jelentek meg. Cătălina Creţu, a megyei rendőrség szóvivője közölte: az ügyben nem érkezett feljelentés, hivatalból kezdtek kivizsgálásba, a nyilvánosságra hozott fotók alapján.

Az úzvölgyi temetőben a tervek szerint pénteken avatták volna fel a román katonák emlékhelyét, de a dormánfalvi helyi hatóságok egy későbbi időpontra halasztották az avatóünnepséget, miután több állami hatóság megállapította, hogy a betonkeresztek és az ortodox emlékmű nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel.