Provokációnak tartja az úzvölgyi „feketezsákos akciót” a Székelyföldi Önkormányzati Tanács

Krónika 2019. május 17., 20:35

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács egyértelmű provokációnak tartja a dormánfalvi önkormányzat által felállított betonkeresztek fekete zsákokkal történt letakarását, és elhatárolódik mind a személyektől, mind az akciótól.

Fotó: Úzvölgyi civil akciócsoport

Az RMDSZ székelyföldi polgármestereit, alpolgármestereit és önkormányzati képviselőit tömörítő szervezet annak kapcsán foglalt állást pénteken, hogy egy nappal korábban az Úzvölgyi civil akciócsoport három tagja – a helyzet tisztázásáig – fekete fóliával beburkolta a román emlékművet és a névtelen román katonáknak állított betonkereszteket. A fóliát az Úzvölgyi kezdeményező bizottság tagjai nem sokkal később eltávolították, de az akciócsoport szétküldött felvételei elterjedtek a sajtóban, és a Bákó megyei rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács szerint a magukat névtelen aktivistáknak nevező személyek által végrehajtott akció egyértelmű célja az volt, hogy megakadályozza a temetőrendezés folyamatát, befeketítse a magyar közösséget és elterelje a figyelmet a dormánfalvi polgármester törvénytelenségeiről.

Péntekre már lekerültek a zsákok a román betonkeresztekről Fotó: Pinti Attila

Az Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere által irányított testület emlékeztet, hogy a magyar közösségi vezetők sem ma, sem az elmúlt harminc évben nem folyamodtak olyan eszközökhöz, amelyek ellentmondanának a demokrácia alapelveinek, amelyek sértenék valamely közösség jogait vagy méltóságát. „A feltételezést, miszerint az akcióhoz köze lett volna az RMDSZ-nek, elfogadhatatlannak tartjuk és visszautasítjuk” – olvasható a Székelyföldi Önkormányzati Tanács állásfoglalásában.

Az Antal Árpád által jegyzett dokumentum arra kér minden jóhiszemű magyar és román embert, hogy „ne dőljenek be” az uszításoknak, ugyanakkor felszólítja a dormánfalvi önkormányzatot: haladéktalanul állítsa vissza az úzvölgyi haditemető eredeti állapotát.