Fülemülekoncert a kincses városban – Kolozsvár fiatal zeneművészei is bemutatkoznak az ismeretterjesztő rendezvényen

Krónika 2019. május 17., 19:02

Kolozsvári zeneművészek és a természet zenészei mérhetik össze „tehetségüket” szombaton a kincses városban, a Román Madártani Egyesület által szervezett Fülemülék éjszakáján.

Fotó: Facebook/SOR Cluj

Számos ismeretterjesztő és interaktív programmal várják az érdeklődőket szombaton délután a Fülemülék éjszakája elnevezésű rendezvényen, amelyet a Román Madártani Egyesület rendez a kolozsvári Romulus Vuia Néprajzi Parkban. A szervezők közlése szerint az esemény titka egyszerű –

két egymást követő koncert a természet közelségében.

Az első koncerten a kincses város madarai kapják a főszerepet az egyesület munkatársainak moderálásában, így a résztvevők megismerkedhetnek az őket nap mint nap körbevevő madárdalokkal és alkotóikkal. A második fellépés rivaldafényébe Kolozsvár fiatal zeneművészei kerülnek, bemutatva számos nagy zeneszerző művét, akik gyakran használták ihletforrásként a madarak énekeit.

A résztvevők 19 órától Haydn, Respighi, Cras, Ravel és Dinicu zeneszerzők műveit hallgathatják meg Liviu Preda (hegedű), Diószegi Benjámin (zongora), Fodor Lilla (brácsa), Nagy Orsolya (hárfa), Diana Stir (cselló), Szallós Kis Anna (fuvola), Sonia Vulturar (hegedű) előadásában. A rendezvényt számos ismeretterjesztő tevékenység egészíti ki.

A résztvevők hasznos és érdekes információkkal gyarapíthatják ismereteiket a természetről, főként a madarak világáról.

Ez a gyermekekre is érvényes, akiket az idei évtől a szervezők interaktív foglalkozások színes palettájával várnak.

Az érdeklődők 16 órától részt vehetnek a madártani egyesület munkatársai által vezetett tematikus sétákon, a gyerekek ugyanebben az órában fényképek felismerésével és egyéb tevékenységekkel bővíthetik ismereteiket. Továbbá

megcsodálhatják a Kolozsvár gyakori madarairól készült fényképkiállítást.

Mivel a Fülemülék éjszakája szabadtéri rendezvény, csapadékos időjárás esetén a szervezők kénytelenek lesznek elhalasztani. A rendezvényen való részvétel, valamint a Romulus Vuia Néprajzi Parkba való belépés idén ingyenes, mivel részét képezi a Múzeumok éjszakája országos programsorozatnak. A Fülemülék éjszakáját vasárnap Iași-ban és Nagyszebenben, június 9-én pedig Bukarestben is megtartják.