Egymillió euróból felépülő új stúdiószínház alapkövét helyezték el Szatmárnémetiben

Kiss Judit 2019. május 17., 17:12

Nemcsak a szatmári színház, de az egész város számára is fontos előrelépés, hogy új stúdiószínház épül – hangzott el péntek délután Szatmárnémetiben, ahol új játéktér alapkövét tették le a Hám János utcában az évekkel ezelőtt összedőlt zsinagóga helyén.

Stier Péter, Kereskényi Gábor, Pataki Csaba, Brendus Réka, Potápi Árpád, Vincze Lóránt, Bessenyei Gedő István az alapkőletételt követően Fotó: Kiss Judit

A Harag György Társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány Magyarország kormányának korporatív támogatásával vásárolta meg a területet és kezdheti meg a játéktér építését. Az ünnepi eseményen egyházi és közjogi méltóságok jelenlétében tették le az öt alapkövet – a magyar kormány, Szatmár megye, a városvezetés, a Harag György Társulat és a Proscenium Alapítvány alapkövét.

 Stier Péter, az Északi Színház adminisztratív igazgatója, a Proscenium Alapítvány alelnöke úgy fogalmazott, a magyar kormány támogatása nélkül biztosan nem vehették volna a bátorságot, hogy ilyen nagyszabású vállalkozásba fogjanak a teljes szatmári magyar közösség és közönség örömére.

Városunkat és színházunkat szerető szatmári emberként is úgy gondolom, történelmi és kultúrtörténeti pillanathoz érkeztünk ezzel a mai alapkőletétellel. Ezt a teret pedig úgy alakítjuk ki majd, hogy a benne zajló szakmai munka mellett a közönség kényelmét is a lehető legnagyobb mértékben szolgálni tudja, és olyan kulturális újdonságoknak nyisson állandó teret, amelyekkel eddig csak ritkán találkozott a szatmári közönség”

– mondta Stier Péter. Hozzátette, olyan, egykor szebb napokat látott, de már régóta elhanyagolt területet tudnak hasznos közösségi térként visszaadni a város és a közösség szolgálatába, amely központi elhelyezkedése és adottságai folytán kétségtelenül fontos csomópontjává válhat a szatmári magyar közösség kulturális vérkeringésének.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott,

örömmel üdvözli az új stúdiószínház megépítésének ötletét, kiemelte a magyar-magyar összefogás fontosságát, azt, hogy sikerült magyar kézben tartani a megye és a város vezetését.

A rendezvényen felszólalt Kereskényi Gábor polgármester, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, Pataki Csaba megyei tanácselnök, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke, jelen volt többek közt Brendus Réka, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese, Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje. Pataki Csaba úgy fogalmazott, a Harag György Társulat tükröt tart a közösség elé, a tükörre pedig szüksége van a helyi közösségnek, és örvendetes, hogy a színház új játéktérrel gazdagodik a magyar kormánynak köszönhetően.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója, a Proscenium Alapítvány elnöke megköszönte a szatmári közösségnek nyújtott támogatást. „Azok a döntéshozók, akik támogatnak bennünket határon innen és túl, biztosan olvasták Shakespearet, aki a Hamletben azt írta:

édes úr, nem lenne szíves a színészeknek jó szállást adatni, mert ők a kor foglalatjai és rövid krónikái”

– tette hozzá. Kitért arra is, hogy az egykori zsinagóga megszentelt helyén talál új otthonra a színház, és megemlékezett Szabadkai József egykori színházigazgatóról, akit több mint 18 ezer szatmári zsidóval együtt deportáltak, és a színház mártírjává vált: hófehér frakkjában, kitüntetéseivel indult el a gettóba, majd a vagonba, később erről az öltözékéről ismertek rá, miután holttestét Kassán kidobták a szerelvényből. Bessenyei megemlítette a szatmári zsidóság másik híres személyiségét, a társulat névadóját, Harag György rendezőt, aki

visszatért a haláltáborból, és 1956-ban feltámasztotta a szatmári magyar színjátszást.

Egyházi méltóságok áldották meg az alapköveket Fotó: Kiss Judit

Az ünnepi beszédeket és az alapkövek letételét követően az egyházak képviselői – Schönberger Jenő püspök, a szatmári római katolikus egyházmegye főpásztora, Király Lajos, a szatmári református egyházmegye esperese, Pallai Béla görög-katolikus parókus – megáldották az alapkövet. A Szatmári Zsidó Hitközség képviseletében Pap István előimádkozó úgy fogalmazott, örülnek, hogy az egykori zsinagóga helyén kulturális intézmény működik majd a művészet szolgálatában. Kitért arra, most 75 éve összesen 18900 szatmári zsidót, köztük számos értelmiségit, tudóst, orvost, iparost, a helyi közösség fejlődését szolgáló személyiséget deportáltak a haláltáborokba.

A korábbi Bem utcai zsinagóga helyén lévő telken a tervek szerint mintegy 325 millió forintból (egymillió euró), a magyar kormány támogatása segítségével épül fel a négyszáz négyzetméter alapterületű, háromszintes, százhúsz néző befogadására alkalmas stúdiószínház. A próbateremmel is rendelkező új színházi játszóhely tervezési fázis alatt áll, a beruházás várhatóan három-négy év alatt valósul meg.